header achtergrond

Een plek waar iedereen zichzelf mag zijn

Meedoen in het gewone leven is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Neem bijvoorbeeld de cliënten van de jonge, interculturele zorgorganisatie RenQli. Ze hebben een licht verstandelijke beperking en krijgen niet 1,2,3 contact met anderen. Om over het vinden van een baan nog maar te zwijgen. Gelukkig biedt de bijzondere dagbestedingslocatie Koffiemaatjes uitkomst.

Iedereen is welkom bij de koffiebar in Kanaleneiland. Bezoekers moeten er wel rekening mee houden dat het er soms een tikkie anders aan toegaat dan in een doorsnee koffiebar. En dat is alleen maar verfrissend. De doorgaans jonge medewerkers met een migratieachtergrond krijgen hier de kans om zich te ontplooien, ieder op zijn of haar eigen manier. “We zorgen ervoor dat onze cliënten ontspannen en op basis van gelijkwaardigheid kunnen werken. Die aanpak werkt,” zegt begeleider Onno. “Ook van bezoekers krijgen we vaak te horen dat ze Koffiemaatjes een fijne plek vinden.”

Eenzaamheid taboe

Hun ‘sociale cirkel’ is klein en Onno weet dat ze zich daardoor minder op hun gemak of zelfs eenzaam kunnen voelen. “En in migrantengezinnen is eenzaamheid moeilijk bespreekbaar omdat het een taboe is en gepaard gaat met schaamtegevoelens. De meeste cliënten weten niet beter, maar sommigen ervaren daardoor thuis problemen.”

Eenzaamheid kan onderdeel van je persoonlijkheid worden. Dan verlies je de drijfveer om sociaal te zijn

Onno kan zich goed in hun positie verplaatsen, want hij heeft zelf ook geworsteld met eenzaamheid en depressies, zelfs als kind al. Na een verhuizing van Rotterdam naar Utrecht kreeg hij als tweejarige een toeval en veranderde hij, vertelde zijn moeder hem. “Ik kroop steeds meer in mijn schulp en werd een buitenbeentje op de basisschool. Het was een gevoel waar ik gewend aan raakte, dat ik ook koesterde als iets bitterzoets. Eenzaamheid kan onderdeel van je persoonlijkheid worden. Dan verlies je de drijfveer om sociaal te zijn.”

Onno, begeleider bij RenQli. Foto: Eddy Steenvoorden.

Rustiger vaarwater

Ook in zijn huwelijk en als vader is de worsteling nog niet voorbij, maar dankzij de steun van zijn vrouw keert het tij en komt hij uiteindelijk in rustiger vaarwater. Wanneer de kinderen wat ouder zijn, krijgen ze van vader en moeder uitleg over de oorzaken van Onno’s gedrag. In zijn werk als begeleider leveren zijn ervaringen ook voordelen op. “Door mijn verleden herken ik de eenzaamheid van anderen. Je communiceert daardoor ook directer. En het is fijn wanneer je iemand kan helpen omdat je iets vergelijkbaars hebt ondervonden.”

Hij geniet van zijn werk bij RenQli, Turks voor kleurrijk. De zorgorganisatie heet zo’n 120 cliënten in Utrecht en omgeving, de focus ligt op de zorgbehoeften en wensen van cliënten met als uitgangspunt de culturele diversiteit. “Hier ben ik op mijn plek. Ik ben gevoelig en zorgzaam, en kan cliënten de aandacht geven die ze nodig hebben.”

Het is fijn wanneer je iemand kan helpen omdat je iets vergelijkbaars hebt ondervonden

Het geeft hem een kick wanneer iemand zichtbaar meer zelfvertrouwen krijgt. “Er kwam bij Koffiemaatjes een meisje binnen dat heel verlegen was. Na twee weken vroeg ze mij uit zichzelf of ze zelfstandig mocht werken, want ze voelde zich helemaal op haar gemak. Geweldig, toch?”

Lees meer Ervaringsverhalen

27 mei 2024
Dwayne en Abigael zijn onafscheidelijk
Eenzaamheid kan iedereen treffen. De student die veel te creatief is voor de technische opleiding die hij doet, bijvoorbeeld, zoals Dwayne. Of de jongere die zich afwisselend man én vrouw voelt en het oordeel van anderen vreest, zoals Dwayne/Abigael.
Lees verder
12 mei 2024
Meer aandacht, minder eenzaamheid
Aandacht doet wonderen. Een jongere die niet lekker in zijn vel zit, leeft op als je vraagt hoe het gaat. Aandacht verbindt. De stichting Kamers met Aandacht, die woonruimte organiseert voor kwetsbare jongeren uit Utrecht, verbindt ook.
Lees verder
14 maart 2024
Goed zijn voor anderen is het beste geloof
Ondersteuning krijgen bij het boodschappen doen of het op orde brengen van de administratie… Iedere kwetsbare Utrechter kan weleens een helpend handje gebruiken. En daarvoor aankloppen bij Stichting Handjehelpen, zoals Jamal deed.
Lees verder

Partners Utrecht Omarmt

Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht

Toon alle {{totalItems}} deelnemers
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy