Goed zijn voor anderen is het beste geloof
14 maart 2024Jamal woont in een flat in Overvecht, is slechtziend en kon wel assistentie gebruiken voor het doen van zijn dagelijkse boodschappen. Maatje Frits werd ongeveer een jaar geleden het antwoord. “De ondersteuning via de thuiszorg viel helaas weg dus ik benaderde Stichting Handjehelpen. Eerst kwam er een stagiaire, maar daarna koppelden ze me aan deze vrolijke vriend,” zegt Jamal met een lach. “Het was al snel alsof we elkaar heel lang kenden. We denken hetzelfde over veel dingen, hebben een beetje dezelfde humor, delen onze muzieksmaak en praten veel over politiek.”
Betekenisvol
Frits vindt het belangrijk om als verantwoordelijk burger iets voor de gemeenschap te doen. “Ik voel het helpen van anderen als een plicht, maar het komt ook uit mijn hart en is betekenisvol. Vóór Jamal heb ik meerdere maatjes gehad. Anderen helpen geeft voldoening.”
Dat plichtsgevoel werd hem met de paplepel ingegoten tijdens zijn gereformeerde opvoeding. Jamal heeft van huis uit juist de ideeën over de islam van zijn ouders meegekregen. “Maar ik ga niet naar de moskee, ik wil niet in een hokje passen. We zoeken allemaal houvast. Het geloof staat niet tussen Frits en mij in, we hebben nooit een botsing… Eigenlijk is dat best wel apart. Goed zijn voor anderen is het beste geloof.”
Bergen en dalen
Frits gelooft ‘met bergen en dalen’, zegt hijzelf. Na een studie theologie kreeg hij werk in de culturele sector. “Maar ik denk aan een overstap naar het onderwijs, ik wil vaker met mensen te maken krijgen en mijn theologische kennis delen, bijvoorbeeld als docent levensbeschouwing of filosofie.”
Jamal is trots op zijn maatje. “Ikzelf heb wel vrienden en vriendinnen, maar ervaar ook isolement. Dat was ook een reden om een maatje te zoeken. Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend wat Frits als vrijwilliger doet. Ik vind het bijzonder hoe hij in het leven staat. Als er meer mensen waren zoals hij, zouden minder mensen eenzaam zijn. En niet alleen ouderen worstelen daarmee, door corona hebben ook jongeren er last van gekregen.”
Online boodschappen
Eens in de twee weken stopt Frits wat eerder met werken en gaat hij naar Jamal, altijd op woensdag. “Dat breekt de week een beetje. Frits helpt af en toe ook met mijn administratie of het boeken van tickets. Het is er trouwens nog steeds niet van gekomen om samen boodschappen te doen of een hapje te eten in een restaurant… We zijn steeds zo filosofisch bezig dat we de tijd vergeten. Maar inmiddels springt de thuiszorg weer bij en af en toe shop ik online bij Picnic.”
Frits en Jamal
Filosoferen of niet, het is altijd gezellig wanneer de maatjes bij elkaar zijn. Frits, lachend: “Soms trek ik belletje bij zijn buurvrouw en dan mag Jamal het achteraf weer gaan goed maken.”
Foto: Eddy Steenvoorden