Meer aandacht, minder eenzaamheid
12 mei 2024Utrecht heeft nogal wat jongeren die om uiteenlopende redenen nog niet helemaal zelfstandig kunnen wonen. Ze missen bijvoorbeeld nog wat praktische vaardigheden, komen uit de jeugdzorg, of zijn dak- of thuisloos en hebben te weinig contacten op wie ze terug kunnen vallen. En dan ligt eenzaamheid al snel op de loer. “Het aanpakken van eenzaamheid is een van de redenen geweest voor het oprichten van Kamers met Aandacht,” zegt regiocoördinator Marjolein Buurman.
Alleen plastic tas
Ze noemt het voorbeeld van een jonge vluchteling die ze onlangs aan een kamer kon helpen. “Hij had alleen een plastic zak met spullen en kende verder helemaal niemand. Dan breekt je hart. Gelukkig heeft hij een tijdelijke kamer en als het klikt, mag hij blijven en kan hij weer een leven opbouwen.
Kamers met Aandacht brengt niet alleen huurders en verhuurders bij elkaar. “Nadat een ‘match’ tot stand is gebracht en er goede afspraken zijn gemaakt, blijven we het traject volgen. Mocht na verloop van tijd blijken dat de match niet goed verloopt, dan denken we mee over een mogelijke vervolgplek.”
Begeleiding
Verhuurders hoeven zich dus geen zorgen maken dat ze ergens aan beginnen waar ze niet meer onderuit kunnen komen. “Dat vond ik wel een prettige gedachte,” zegt de alleenstaande Marianne van der Weiden, die via Marjolein een kamer ging verhuren aan een studente die ook nog begeleiding krijgt van een jeugdhulporganisatie. “Ze kwam net van de middelbare school en had te maken met een onveilige thuissituatie. Inmiddels is ze enorm gegroeid, veel minder timide dan in het begin. Dat vind ik heel mooi om te zien.”
Verhuurster Marianne (l.) en Marjolein Buurman van Kamers met Aandacht
Aftasten
Door het lezen van een folder van Kamers voor Aandacht wilde Marianne iets betekenen als verhuurder. “Er kwamen hier altijd mensen over de vloer, maar na het overlijden van mijn partner werd het stiller. Ik onderneem veel en kan goed tegen alleen zijn, maar vind het ook leuk om een praatje te maken. Het was in het begin aftasten wat je samen wilt en wat niet, maar dat gaat heel goed. We zijn al een poos van plan om samen ergens te gaan eten, maar daar is het nog niet van gekomen.”
Twee kanten
Er zijn ook verhuurders die wel eenzaam zijn. Marjolein: “Ik sprak onlangs nog een oudere mevrouw die helemaal niemand zag of hoorde en graag wat meer leven in huis wilde hebben. Dan is het een uitkomst wanneer we voor een match kunnen zorgen, het mes snijdt aan twee kanten.”
Met ziel en zaligheid zoekt Marjolein naar mogelijkheden om meer jongeren aan een aandachtvolle kamer te helpen. “Utrecht heeft een grote opdracht met de huisvesting van vluchtelingen en dak- en thuislozen en daarin kunnen wij iets betekenen. De regelgeving voor het verhuren van ruimte maakt het niet makkelijker. Ik overleg geregeld met woningcorporaties en hypotheekverstrekkers. Gelukkig zijn die steeds meer bereid tot meewerken. Alle hulp waarmee we eenzaamheid kunnen verminderen is welkom.”
Foto: Eddy Steenvoorden
Lees meer ervaringsverhalen
Verhalen van Utrechters over het ervaren van eenzaamheid, bij zichzelf of een ander: