header achtergrond Header visual
Kennis Training

Terugkijken: lezingen en trainingen over eenzaamheid

Vanuit de Utrechtse aanpak eenzaamheid zijn er verschillende lezingen georganiseerd in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Utrecht en het NIZU. Met sprekers als Anja Machielse, Eric Schoenmakers, Gerine Lodder, Hanan Nhass en Rick Kwekkeboom. Stadslab Raum ging in het kader Living Apart Together in gesprek met Dirk de Wachter. Ook Studium Generale verzorgde in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht een lezing over het thema eenzaamheid met Anja Machielse en Gerine Lodder. Daarnaast staan ook trainingen en webinars van Humanitas, Fontys en de VO Raad in het overzicht.


Training van Humanitas

In deze e-learning die ontwikkeld is door Humanitas leer je meer over eenzaamheid, de gevolgen hiervan en wat je voor iemand kunt betekenen waarvan je vermoedt dat hij of zij zich eenzaam voelt.

 

Eric Schoenmakers: wat is eenzaamheid, omgaan met eenzaamheid en Interventies bij eenzaamheid

Eric Schoenmakers is senior onderzoeker en docent bij Fontys Hogescholen. Sinds 2009 doet hij onderzoek naar eenzaamheid. Hij heeft drie colleges opgenomen met de belangrijkste basisinformatie over eenzaamheid. 

Deel 1 - Wat is eenzaamheid

 

Deel 2 - Omgaan met eenzaamheid

 

Deel 3 - Interventies bij eenzaamheid

 


Gratis online gesprekstraining over eenzaamheid

Docent-onderzoeker Eric Schoenmakers van Fontys maakte in samenwerking met de GGD Brabant Zuidoost een gratis online gesprekstraining over eenzaamheid.

De training is in eerste instantie gemaakt voor professionals, maar is ook toegankelijk voor mantelzorgers, vrijwilligers, studenten en andere geïnteresseerden. De training bestaat uit verschillende modules: uitleg wat eenzaamheid is en hoe vaak komt eenzaamheid voor. De volgende module gaat over welke technieken je kunt inzetten om een goed gesprek te voeren. Tot slot leer je welke onderwerpen je in een gesprek over eenzaamheid aan de orde kunt laten komen en wat je vooral niet moet doen. De training bestaat uit tekst en uitleg, filmpjes en opdrachten en je kunt de training op je eigen tempo volgen.

Heb jij in je werk of privé te maken met eenzaamheid? Dan is deze gratis training misschien interessant voor jou. Bekijk de training hier!

 

Eenzaamheid onder jongeren is een veelvoorkomend en groeiend probleem. Hoeveel jongeren hebben hier precies mee te maken, wat zijn de gevolgen en vooral ook: wat kan jij als doen als professional om leerlingen die zich eenzaam voelen, te helpen en dit probleem te helpen terugdringen? De VO-raad organiseerde, namens de Kenniscommunity NP Onderwijs, een webinar over dit thema.

Jolanda van Gerwe – expert op het gebied van eenzaamheid onder jongeren en directeur van stichting Join Us – in op bovenstaande vragen. Daarnaast vertelt Charlotte Belle, ervaringsvrijwilliger bij Join Us, hoe zij de begeleiding door leraren indertijd ervaren heeft. Ook geeft ze tips hoe onderwijsprofessionals dit goed kunnen aanpakken. Klik hieronder om de webinar terug te kijken: Gerine Lodder: Eenzaamheid onder jongeren 

Dr. Gerine Lodder vertelde in haar lezing in hoeverre jongeren door corona of social media eenzamer zijn geworden en wat werkt tegen eenzaamheid onder jongeren. 


Dirk de Wachter over een veilige en voorspelbare omgeving

De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter benadrukte het belang van een gezonde hechtingsstijl en vertelde over de illusie van vrolijkheid. 


Hanan Nhass: Eenzaamheid onder ouderen met een Marokkaanse en Turkse migratieachtergrond

Hanan Nhass, senior onderzoeker bij Movisie, gaf tijdens haar lezing antwoord op vragen als: ‘Hoe beleven ouderen met een migratieachtergrond hun oude dag in Nederland? Waarom zullen zij zelf zelden het woord ‘eenzaam’ gebruiken? En wat kun jij als professional of vrijwilliger doen?' 

 

Anja Machielse & Gerine Lodder: Wat kunnen we als samenleving tegen eenzaamheid doen?

Als je eenzaam bent, ervaar je een gemis aan verbinding met anderen. Vaak voelt het als falen en leidt het tot schaamte en depressie. De drempel om erover te praten is groot. Hoe omvangrijk is dit probleem in Nederland? Wat kunnen we als samenleving tegen eenzaamheid doen? In deze Studium Generale waren psycholoog dr. Gerine Lodder (UvT) en filosoof prof. Anja Machielse (UvH) te gast. 


Rick Kwekkeboom: Lezing over Eenzaamheid

In deze lezing vertelde Dr.Ir. Rick Kwekkeboom waar eenzaamheid een gevolg van is, wat de rol is van een 'inclusievere samenleving' en wat de do's en don'ts zijn als je te maken hebt met eenzaamheid. 


Lees meer over eenzaamheid:

16 januari 2022
Laatste cijfers over eenzaamheid onder Utrechters
Hoeveel Utrechters voelen zich eenzaam en bij welke Utrechters komt eenzaamheid vaker voor? In dit nieuwsbericht lees je meer over eenzaamheid cijfers onder jongvolwassenen, volwassenen, ouderen, en Utrechters in een kwetsbare situatie.
Lees verder

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy