header achtergrond Header visual

Nieuw lesmateriaal voor taalcoaches over 'Mijn netwerk'

Netwerkpartner Taal Doet Meer heeft een nieuwe lesbrief ontwikkeld vanuit het project Gezonde Taal. De lesbrief wordt gebruikt in groepen, hiermee leren deelnemers om te praten over hun netwerk en komen ze erachter welke mensen belangrijk voor hen zijn. Vanuit Utrecht Omarmt en U Centraal is meegedacht over de inhoud van de lesbrief.

Mijn netwerk

De lesbrief over 'Mijn netwerk' is ontwikkeld door Karlien van den Brink, taalconsulent bij Taal Doet Meer. Nadat ze intern bij Taal Doet Meer had gebrainstormd over de inhoud van de lesbrief, wilde ze graag met iemand uit het veld sparren over dit thema. Doordat 'je netwerk' ook een link heeft met het thema eenzaamheid, kwam ze bij Utrecht Omarmt uit. Netwerkcoördinator Ester Vlaming ging met haar in gesprek en betrok ook Anna Udo, consulent bij U Centraal voor het project Buddy & Bezoek

Door de lesbrief krijgen deelnemers informatie over wat een netwerk is, met wie ze contact hebben, het belang van je netwerk en of ze tevreden zijn met hun netwerk of nog mensen/contacten missen. De lesbrief bevat verschillende invuloefeningen, gespreksvragen en opdrachten. Daarnaast is er een handleiding gemaakt voor de taalcoaches met een instructie hoe de lesbrief gebruikt kan worden en achtergrondinformatie over eenzaamheid en gesprektips. 

Over Gezonde Taal

Een zelfstandig bezoek aan de huisarts, een bijsluiter begrijpen of weten waar je terecht kunt als je niet zo lekker in je vel zit: dit is allemaal een stuk lastiger als je de Nederlandse taal niet goed beheerst. Taal Doet Meer heeft de methode Gezonde Taal in 2014 ontwikkeld, samen met deelnemers en partners. Met de methode gaan Utrechtse taalleerders aan de slag met het verbeteren van zowel taal- als gezondheidsvaardigheden.

De methode bestaat inmiddels uit 28 lesbrieven: 20 lesbrieven voor volwassenen algemeen en 8 specifiek voor ouders. Elke lesbrief behandelt een gezondheidsthema, zoals vitamine D, de huisarts, stress en ontspanning of gezond eten. Maar er zijn ook lesbrieven over zinvol leven, meedoen en kwaliteiten.

In de onderwerpkeuze en in de manier waaróp de onderwerpen besproken worden, sluit Gezonde Taal aan bij het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Hierbij ligt de nadruk niet op ziekte of gebrek, maar op mensen zelf: op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

Door het gebruik van de lesbrieven breiden taalleerders hun woordenschat uit en doen ze kennis op over gezondheid, zorg en welzijn. Bovendien vergroot het hun zelfvertrouwen en leren ze van elkaar door ervaringen te delen.

De lesbrieven worden op verschillende manieren gebruikt:

  • In de taalgroepen en projecten van Taal Doet Meer.
  • In groepen van maatschappelijke organisaties en bij ontmoetingsplekken, zoals buurthuizen. Voor Utrechtse organisaties is het materiaal gratis en zijn er twee opties:
    • 1. Een vrijwilliger van Taal Doet Meer gaat 10 keer naar de groep om met de lesbrieven te werken. Bij interesse kunnen deelnemers daarna door met taalcoaching.
    • 2. Of de begeleider van een bestaande groep krijgt instructie van Taal Doet Meer om de lesbrieven te gebruiken.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om de lesbrieven Gezonde Taal te gebruiken vanuit je werk bij een maatschappelijke organisatie uit Utrecht of een ontmoetingsplek in de wijk?

Kijk dan op de website van Taal Doet Meer of neem contact op met danielle@taaldoetmeer.nl

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy