header achtergrond Header visual
Verbinding in de wijk

De BuurtBankjes, bindmiddel in de straat

Hoe goed ken jij je buren? Zou je weleens met ze in gesprek willen? Je kan ze natuurlijk even aanspreken als je ze tegenkomt, maar er even bij gaan zitten, misschien zelfs met een bakkie koffie, maakt het natuurlijk wel leuker… Dat is precies de gedachte achter het project BuurtBankjes van De Buurt. Je kunt zelf een Buurtbankje openen of tijdens de Week van de Eenzaamheid meedoen met de Buurtbankjes Bingo.

Bankje als basis

Het is eigenlijk even simpel als effectief. Hoeveel mensen hebben niet al een bankje tegen de gevel staan? Of een picknicktafel op het pleintje om de hoek? Dan heb je de basis al!

In een tijd waarin haast, online en polarisatie de boventoon lijken te voeren, zijn gesprekken met ‘echte mensen’ ontzettend belangrijk. Als je wat langer met iemand praat dan wanneer je alleen even hallo zegt, kom je er misschien wel achter dat er mensen in je straat of buurt wonen die hetzelfde denken over van alles als jij. Of juist niet. Dan kun je elkaar rustig uitleggen waar je mening vandaan komt.

Of je raakt in gesprek over een klusje dat je maar niet gedaan krijgt. Wie weet kan de buurman je wel helpen. Dat gebeurt toch makkelijker als je elkaar een beetje kent. Waarschijnlijk let je ook wat meer op je buren of straatgenoten of vraag je wat eerder hoe het met ze gaat. Dat geeft een veiliger en fijner gevoel. Als je dat kunt bereiken met ‘alleen maar’ een BuurtBankje, waar wacht je dan nog op?


Overal een bankje

Landelijk zijn er op dit moment zo’n 700 BuurtBankjes aangemeld. In onze Domstad zijn het er tot nu toe 11. Dat is prachtig, maar het kan natuurlijk nog beter. Je kunt natuurlijk als bewoner je bankje aanmelden, maar weet je dat je ook als organisatie, bedrijf, buurt- of woonzorgcentrum een BuurtBankje kunt inschrijven? Of misschien wel een heel rijtje? 

Stel dat jij in een kantorenpark zit waar iedereen tijdens de lunchpauze alleen maar steeds hetzelfde rondje loopt met dezelfde collega’s. Hoe leuk is het dan als ze ook even op een bankje kunnen gaan zitten met hardwerkende mensen uit die andere gebouwen? Of je zit met je bedrijf ergens in de stad, op een hoek waar veel mensen achteloos voorbijlopen, en ze zien daar ineens een vrolijk bankje. Wedden dat ze even gaan zitten en kletsen? Wie weet komen ze ook nog even je winkel of zaak binnen!

Er staan vast wel bankjes rond jullie woonzorgcentrum, maar hoe vaak zitten er mensen die daar niet direct mee te maken hebben? Zou het niet leuk zijn als de bewoners met mensen uit de buurt kunnen praten op een BuurtBankje?

 

Hoe werkt het?

Als je wilt dat buurtbewoners zich echt uitgenodigd voelen, meld jouw bankje dan aan als BuurtBankje. Dat is helemaal gratis, en het voordeel is dat mensen op de website kunnen zien dat er in de buurt zo’n bankje staat.

Denk je nu wat jammer, ik heb geen bankje? Geen nood! Bouw er een - al dan niet samen met je buren - of bestel er een met korting via de website van De Buurt. Eerst even samen bijtrekken op het bankje na het klussen, en daarna snel aanmelden natuurlijk. Je ontvangt dan een pakket met leuke spulletjes om je bankje mee aan te kleden en lekker de aandacht te trekken.

Buurtbankjes Bingo 

Je snapt het idee. Nu nog actie. Om de BuurtBankjes extra onder de aandacht te brengen, organiseert De Buurt in de Week van de Eenzaamheid (28 september tot 4 oktober) een superleuke BuurtBankjesBingo. Spaar ze allemaal! Let op: aanmelden kan tot 21 september.

Als we in de Week van de Eenzaamheid 2024 kunnen melden dat Utrecht 25 BuurtBankjes heeft, zou dat niet geweldig zijn? Help je mee? Dat kan al door de linkjes te delen of door er ouderwets over te vertellen als je iemand tegenkomt.

 

Meer informatie



BuurtBankjes in cijfers

Uit het jaarverslag/website van De Buurt

  • Er zijn inmiddels 1700 Buurtbankjes geopend door heel het land geopend die samen zorgen voor heel veel gezellige momenten tussen buren. 
  • Gemiddeld vinden er 12 ontmoetingen per maand plaats op een bankje. In 2022 heeft stichting De Buurt dus samen met buurtbewoners minstens 122.000 ontmoetingen mogelijk gemaakt. Dit is een voorzichtige berekening omdat het aantal ontmoetingen in de wintermaanden is gepeild.
  • De helft heeft door het Buurtbankje mensen ontmoet die ze normaal niet snel zouden spreken en 74% ziet nu vaker bekenden in de buurt.

 

De Buurt

De Buurt is een stichting zonder winstoogmerk die de sociale samenhang in buurten versterkt door samen met buren laagdrempelige en vrolijke buurtactiviteiten te organiseren. De Buurt werkt aan buurten waarin je elkaar groet, kent en helpt. Hierdoor dragen ze bij aan gelukkige, gezonde en verbonden buurten.

Naast de Buurtbankjes heeft De Buurt meer initiatieven: De Buurtcamping en Zwaaisteen

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | privacy