header achtergrond Header visual
Week tegen Eenzaamheid

Activiteiten Week tegen Eenzaamheid 2022

Kom erbij! Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 29 september t/m 6 oktober worden in Utrecht veel verschillende activiteiten georganiseerd. Zowel voor bewoners, vrijwilligers als professionals. In de Week tegen Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal.

In het netwerk Utrecht Omarmt wordt samengewerkt tussen verschillende sectoren voor een duurzame aanpak tegen eenzaamheid. Vanuit Utrecht Omarmt zijn de activiteiten in Utrecht tijdens de Week tegen Eenzaamheid gebundeld. Hieronder kun je per dag zien welke activiteiten er georganiseerd worden. 

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid bieden de volgende organisaties uit Utrecht activiteiten aan: Buurtbuik, Centrum Sociaal Vitaal, De Beweegvriendelijke Wijk Noordwest, De Bloeiende Vlinder, De Luisterlijn, Dock, Handjehelpen, Kamers met Aandacht, NOOM, Oog voor Utrecht, Oud Geleerd Jong Gedaan, Seats2Meet, Resto van Harte, RK Diaconaat Utrecht, Steunpunt GGZ Utrecht, stichting Tröst, Utrecht in Dialoog, U Centraal, Utrecht Omarmt, Vecht & IJssel en Zin in Utrecht. 

 

Het activiteitenoverzicht tijdens de Week tegen Eenzaamheid in Utrecht:

Zondag 25 september

 • Café TrösT 
  Voor iedereen die troost zoekt, omdat hij/zij een dierbare heeft verloren, of het nu kort of lang geleden is. Het thema dit keer is "bronnen van steun", we luisteren naar live-muziek en elkaars verhaal. Meer informatie
  Van 14.30-16.30 uur bij Nieuw Rotsoord, Jungle-room, Briljantlaan 101. 


Woensdag 28 september

 • Landelijk Openingsevent Week tegen Eenzaamheid 2022 in Den Haag
  Met muziek, cultuur en kennis uit praktijk en wetenschap. Het Openingsevent biedt kennis, inspiratie en netwerkmogelijkheden voor iedereen die in werk of activiteiten te maken heeft met het thema eenzaamheid. Zoals vrijwilligers, professionals, sociaal ondernemers, ervaringsdeskundigen, wethouders en beleidsmedewerkers. Deelname is gratis. Meld je aan via deze link.
  Van 15:30-20:00 uur bij Amare, Spuiplein 150 in Den Haag.
 • Informatieavond Handjehelpen
  Denk jij er wel eens over om vrijwilligerswerk te gaan doen en twijfel je nog over wat precies of bij wie? Bij Handjehelpen kan je een maatje worden voor een kind of volwassene met een beperking, bijvoorbeeld voor iemand die zich eenzaam voelt. Meer informatie.
  Van 19:30-21:00 uur bij Handjehelpen, Pallas Athenedreef 12.


Donderdag 29 september

 • Kijk in de wijk: wijkproeverij Noordoost!
  Kom meedoen met verschillende workshops, geniet van de feestelijke opening, muziek, hapjes en drankjes. Iedereen is welkom en alles is gratis: ben jij er ook bij? Meer informatie.
  Van 10:00-13:00 uur bij Tuinencomplex de Pioniers: Kögllaan 30. 
 • Nooit te oud om te groeien in wijsheid - Dromen
  Ouderenbijeenkomst rond het thema Dromen. Website Zin in Utrecht
  Van 9.45-11.45 uur (inloop vanaf 9.30) bij De Speler, Thorbeckelaan 18c. 
 • Nooit te oud om te groeien in wijsheid - Luisteren
  Gespreksgroep voor senioren rond thema Luisteren. Website Zin in Utrecht
  Van 10:30-12:30 uur (inloop vanaf 10:20 uur) bij De Saffier, Saffierlaan 8-10. 
 • Ontmoetingsactiviteiten bij Buurtcentrum Rosa
  Met een workshop alternatieve geneeskunde en yoga, een spreker over de week van de ontmoeting, een workshop mindfulness en een hapje eten en drinken. Bekijk voor de tijden de flyer. In samenwerking met Dock, NOOM, U Centraal, Steunpunt GGZ Utrecht en Gemeente Utrecht.
  Van 13:00-16:00 uur bij Buurtcentrum Rosa, Malakkastraat 6.
 • Oog voor Utrecht: Open huis de Swees!
  U bent van harte welkom bij het Open Huis om elkaar te ontmoeten. Er zijn andere bewoners, ouderen uit Noordwest, maar ook vrijwilligers, maatjes, het bestuur en het team zijn uitgenodigd om een praatje te komen maken. We zorgen voor iets lekkers en drinken een borrel met elkaar! Komt allen kijken, proeven, luisteren, kopen en vooral geïnspireerd worden! Agenda Oog voor Utrecht
  Van 15:00-17:30 uur bij Binnentuin bewonerscomplex ‘de Sweserengh', Van Hoornekade 120/230. 


Vrijdag 30 september

 • Workshops bloemschikken bij Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn
  Er zijn twee workshops bloemschikken, voor iedereen die behoefte heeft aan wat meer sociaal contact. De twee workshops vinden plaats van 10:00 tot 11:00 uur en van 12:00 tot 13:00 uur in het Foodcafé van de Foodmarkt. Zou je het leuk zou vinden om met een klein groepje te bloemschikken onder het genot van een hapje en drankje? Geef dan je naam en eventuele (tijds)voorkeur door aan amy@fitzgerald.amsterdam. Samen maken we er een fijne dag van!
  Groeten, Team Jumbo
  Van 10:00-11:00 uur of 12:00-13:00 uur bij Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn, Brusselplein 15.

 • Resto-avond Week tegen Eenzaamheid i.s.m. Albert Heijn - Leidsche Rijn
  Tijdens de Week tegen Eenzaamheid brengen sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte en Albert Heijn mensen met elkaar in verbinding tijdens gezellige ontmoetingsdiners voor de buurt, waarbij Albert Heijn de boodschappen voor de diners sponsort. Iedereen die van lekker eten houdt en nieuwe mensen wil leren kennen, kan zich aanmelden voor een diner via de website van Resto van Harte.
  Van 17:30-20:00 uur bij Buurtcentrum Bij de Buren, Eerste Oosterparklaan 76.


Zaterdag 1 oktober

 • Wijkproeverij Ondiep
  Workshops, muziek, eten, vermaak en informatie. Op het plein voor De Speler is een gezellige markt met kraampjes waarin buurtorganisaties en makers uit de wijk zich presenteren. Daarnaast is er in de straten van Ondiep een grote rommelmarkt. Om 12 uur is er een buurtlunch. Flyer wijkproeverij voorkant & achterkant.
  Informatiemarkt: 10.00-14.00 bij De Speler, Thorbeckelaan 18c. Rommelmarkt: 10:00-17:00 uur door de wijk Ondiep. 
 • Lunchbuffet & Virtuele Stadswandeling Utrecht
  Wij ontvangen met veel plezier maximaal 125 personen om hen te verwennen met een heerlijke gratis lunch en eventueel een VR experience in het restaurant van La Vie Meeting. Opgeven kan alleen door welzijnsorganisaties via de QR code in de flyer. (In samenwerking met VR stadswandeling Utrecht, Utrechtse Uitdaging.)
  Van 11:30 uur tot 14:00 uur in het restaurant van La Vie Meeting Center gelegen boven de Bijenkorf (6e etage), Sint Jacobsstraat 61. Parkeren kan in de parkeergarage Q-Park La Vie aan de Sint Jacobsstraat 1 (Tip: parkeer zo hoog mogelijk). 
 • Samen eten bij BuurtBuik!
  BuurtBuik organiseert elke week gezellige gratis maaltijden, gemaakt van verspild voedsel. Met zijn allen helpen we zo voedselverspilling te verminderen. We delen tot de laatste kruimel! Flyer Buurtbuik (ook voor de andere locaties in Zuilen, West en Oost).
  Iedere zaterdag om 13:00 uur bij Buurthuis De Boog, Gambiadreef 60. 


Zondag 2 oktober

 • De Luisterlijn: Ervaar de kunst van het luisteren 
  Zoek contact en maak verbinding! Op zondag 2 en maandag 3 oktober verschijnt een opvallende setting op station Utrecht Centraal. Voorbijgangers worden uitgenodigd om plaats te nemen in het luisterhart en de kunst van het luisteren te ervaren. Meer informatie.
  Van 10:00-17:00 uur bij het station Utrecht Centraal. 
 • Workshop “Rituelen die helen, buigen in verbondenheid”
  Rituelen die helen, buigen in verbondenheid. Wat hebben eenzaamheid, sjamanistische genezingsrituelen en systemische therapie met elkaar van doen? Kom het ontdekken en ervaren! In ons eigen kleine hoekje van de wereld gebruiken we rituelen om persoonlijke en collectieve trauma’s in deze wereld met een liefdevolle blik te omringen. Website Zin in Utrecht. Aanmelden via info@zininutrecht.nu.
  Van 12.00-13.30 uur bij Buurtcentrum De Leeuw, Samuel van Houtenstraat 2.

 

Maandag 3 oktober

 • De Luisterlijn: Ervaar de kunst van het luisteren 
  Zoek contact en maak verbinding! Op zondag 2 en maandag 3 oktober verschijnt een opvallende setting op station Utrecht Centraal. Voorbijgangers worden uitgenodigd om plaats te nemen in het luisterhart en de kunst van het luisteren te ervaren. Meer informatie.
  Van 10:00-17:00 uur bij het station Utrecht Centraal. 
 • Ontmoetingsactiviteiten bij Buurtcentrum Pandjes
  Met een workshop mindfulness, workshop alternatieve geneeskunde en yoga, een spreker over de week van de ontmoeting en een hapje eten en drinken. Bekijk voor de tijden de flyer. In samenwerking met Dock, NOOM, U Centraal, Steunpunt GGZ Utrecht en Gemeente Utrecht.
  Van 10:00-14:00 uur bij Buurtcentrum Pandjes, Herderplein 21.
 • Verbetersessie voor projecten en activiteiten 
  Ben jij als bewoner of professional betrokken bij een project of activiteit waarmee je eenzaamheid wilt verminderen en wil je erachter komen wat je kunt verbeteren om meer impact te maken? Meld je dan aan voor de verbetersessie op 3 oktober en 14 november onder begeleiding van Movisie via deze pagina.
  Van 13:30-16:30 uur bij Handjehelpen, Pallas Athenedreef 12. 
 • Interactieve seniorencolleges van Oud Geleerd Jong Gedaan
  Student voor de klas, senioren te gast. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan draait de rollen om. Omdat niemand te oud is om te leren. De colleges kunnen los van elkaar gevolgd worden. Studentdocent Youri neemt je mee in de geschiedenis van Utrecht. De colleges zijn gratis toegankelijk, vooraf reserveren is niet nodig. Meer informatie.
  Van 13.45-15.15 uur (inloop vanaf 13.30) bij Bibliotheek Neude.
 • Nooit te oud om te groeien in wijsheid - Tijd
  Ouderenbijeenkomst rond het thema Tijd. Website Zin in Utrecht
  Van 13.45-15.45 uur (inloop vanaf 13.30 uur) bij Buurtcentrum De Leeuw, Samuel van Houtenstraat 1.
 • Dialoog "Erbij horen: samen gezonder"
  Met wie voel jij je verbonden en wie wil je leren kennen? Wanneer ervaar jij dat je erbij hoort en wat maakt dit mogelijk? En wat doet dit met je gezondheid? Aan de hand van ieders ervaringen onderzoeken we dit met elkaar. Meer informatie.
  Van 14:15-16:30 uur bij De Musketon, Hondsrug 17-19.
 • Workshop “Omgaan met Verlies”
  Verlies hoort bij het leven: onvermijdelijk raak je belangrijke mensen en dingen kwijt. Verlies kan mensen dichter bij elkaar brengen, maar vaker maakt het mensen eenzaam. Verlies roept vaak nieuw verlies op - je voelt je in de steek gelaten. In deze workshop onderzoeken we verschillende aspecten van verlies en hoe je daarmee om kan gaan. We hopen elkaar daar te ontmoeten in de oermenselijke ervaring van verlies en verdergaan. Website Zin in Utrecht Aanmelden kan via Marc Rietveld, marc@zininutrecht.nu.
  Van 15:00-17:00 uur bij Buurtcentrum Rosa, Malakkastraat 6.


Dinsdag 4 oktober

 • Workshop "Leuke dingen doen, voor nu en later"
  Actief het najaar in? Iets leuks doen, het klinkt zo gemakkelijk. Maar het kan best een uitdaging zijn om iets te bedenken. Wat geeft je eigenlijk een plezierig gevoel? ‘Leuke dingen doen, nu en later’ is een workshop van U Centraal in samenwerking met Centrum Sociaal Vitaal. Website & flyer workshop.
  Van 10.00-12.30 uur bij U Centraal, Pieterskerkhof 16.
 • Ontmoetingsactiviteiten bij Buurtcentrum Oase
  Met een workshop mindfulness, workshop alternatieve geneeskunde, een spreker over de week van de ontmoeting en een hapje eten en drinken. Bekijk voor de tijden de flyer. In samenwerking met Dock, NOOM, U Centraal, Steunpunt GGZ Utrecht en Gemeente Utrecht.
  Van 13:00-16:00 uur bij Buurtcentrum Oase, Cartesiusweg 11.
 • Resto-avond Week tegen Eenzaamheid i.s.m. Albert Heijn - Kanaleneiland
  Tijdens de Week tegen Eenzaamheid brengen sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte en Albert Heijn mensen met elkaar in verbinding tijdens gezellige ontmoetingsdiners voor de buurt, waarbij Albert Heijn de boodschappen voor de diners sponsort. Iedereen die van lekker eten houdt en nieuwe mensen wil leren kennen, kan zich aanmelden voor een diner via de website van Resto van Harte.
  Van 18:00-20:00 uur bij 3Generatiecentrum Kanaleneiland, Bernadottelaan 23.
 • Informatieavond Kamers met Aandacht: beetje gezelligheid in huis?
  Wilt u iets betekenen voor een jongere die net op eigen benen gaat staan, maar nog wel wat steun kan gebruiken? Deelname is mogelijk voor iedereen die thuis een kamer over heeft, in zowel huur- als koopwoningen. Aanmelden via info@kamersmetaandacht.nl of 06-11134685. 
  Van 19.00-20.00 uur, online bijeenkomst.


Woensdag 5 oktober

 • Ontmoetingsactiviteiten bij Ontmoetingsruimte Verdomhoekje
  Koffie met de buren van 10:00-12:00 uur en soep met de buren van 16.00-19:00 uur. Bekijk voor meer informatie de flyer.
  Bij Kinkerstraat 21. 
 • Koffiedrinken bij Oog voor Ondiep
  Tijdens de koffie doen we aan de hand van een zingevingsspel en wisselen zo van gedachten over allerlei thema’s die ons bezighouden. Na afloop is er een lunch. (In samenwerking met Zin in Utrecht.) Meer informatie. Opgeven kan bij Noortje 0642256732 of Info@oogvoorutrecht.nl.
  Van 10:00-12:30 uur bij Boerhaveplein 199.
 • Introductieworkshop 'Hoe ga ik om met eenzaamheid?'
  Vanuit De Bloeiende Vlinder geeft Ymkje als Specialist Eenzaamheid een praktische en interactieve workshop over (het aanpakken van) eenzaamheid. Website de Bloeiende Vlinder 
  Van 13:45-16:15 uur bij Haitidreef 6, Utrecht
 • Opening knooppunt Beweegvriendelijke wijk
  De Beweegvriendelijke wijk Noordwest opent het eerste knooppunt met workshops voor bewoners van 55+. Dit is er allemaal te doen: klaverjassen, opening opwarmer fit, spelletjes tafel, beweegbuurttuin Fitness, knutseltafel, jeu de boules, Fietsburgemeester (duofiets).
  Van 10:00-12:00 uur bij De PlaYce (Leger des Heils), Acaciastraat 42.
 • Dialooghuis: echt verbinding maken
  In dit speciale dialooghuis komen we samen als dialoogbegeleiders en stadsgenoten, om samen te onderzoeken hoe we echte verbinding kunnen maken. Wat is verbinding? Wanneer voel jij je verbonden? En met wie wil jij verbinding maken? En hoe doe je dat? Aan de hand van een speciale workshop en thema-avond ontdekken we het samen. Meer informatie.
  Van 19:30-21:30 uur bij de Grytte, Maliebaan 45.

Donderdag 6 oktober

 • Nooit te oud om te groeien - Afscheid
  Ouderenbijeenkomst rond het thema Afscheid. Website Zin in Utrecht
  Van 10.15-12.15 uur (inloop vanaf 10 uur) bij In de 3 Krone, Oudegracht 227.
 • Inloop bij Oog voor Elinkwijk
  Tijdens de koffie wisselen we van gedachten over allerlei thema’s die ons bezighouden aan de hand van een spel. Na afloop is er een lunch. (In samenwerking met Zin in Utrecht.) Meer informatie. Opgeven kan bij Noortje 0642256732 of Info@oogvoorutrecht.nl.
  Van 10:00-12:30 uur bij SEB-gebouw, Wattlaan 10.

 

Vrijdag 6 oktober

 • Inloop Oog voor Zuilen
  Koffie-inloop voor ontmoeting en een goed gesprek over allerlei zaken die ons raken. (In samenwerking met Zin in Utrecht.) Meer informatie. Opgeven kan bij Noortje 0642256732 Info@oogvoorutrecht.nl.
  Van 10:00-12:30 uur bij  Sweserengh, Van Hoornekade 120-240: aanbellen bij ‘buurtkantoor’.

 

Van 29 september t/m 6 oktober

 • Koffie met lekkers en....samen de week in bij Vecht & IJssel!
  Van 29 september tot en met 6 oktober iedere morgen koffie met een praatje en iets lekkers. Tevens zijn er iedere dag activiteiten met thema: ontmoeting. We sluiten 6 oktober af met een pannenkoekmaaltijdlunch! Iedereen is welkom, alleen voor de pannenkoekmaaltijd vooraf aanmelden via evenementen@vechtenijssel.nl
  Van 10:00-11:00 uur bij Vecht & IJssel - Hof van transwijk 16, gebouw Parc Transwijk 
 • Je bent nooit alleen. Kom naar de kerk 
  Voor iedereen die zich wel eens wat alleen voelt. Je hoeft er niet gelovig voor te zijn en we gaan ook niet proberen om je gelovig te maken. De diaconie van de drie Rooms-Katholieke parochies in de gemeente Utrecht bieden verschillende mogelijkheden voor mensen die zich alleen voelen: samen bidden of een kaarsje opsteken in één van onze kerken, een gesprek met een van onze pastores, een gesprek met / hulp van een andere hulpverlener of meehelpen met onze andere activiteiten. Meer informatie.


Organisaties die ook een bijdrage leveren om eenzaamheid te verminderen

Naast de organisaties die genoemd worden in dit activiteitenoverzicht, zetten nog vele andere organisaties zich in om eenzaamheid onder Utrechters te verminderen. Op de pagina met alle partners vind je een overzicht van organisaties die actief zijn in het netwerk Utrecht Omarmt en samenwerken om eenzaamheid onder Utrechters te signaleren, bespreekbaar te maken en te verminderen. 


Meer informatie over Utrecht Omarmt en eenzaamheid: 

30 maart 2022
Over Eenzaamheid
Op deze pagina lees je wat er precies wordt bedoeld met de term eenzaamheid, welke vormen van eenzaamheid er zijn en hoe je eenzaamheid kunt signaleren en bespreekbaar maken. Ook wordt verwezen naar websites en artikelen waar je meer kunt lezen over dit thema.
Lees verder
01 januari 0001
Over Utrecht Omarmt
In Utrecht zijn er duizenden vrijwilligers, professionals en actieve bewoners die zich inzetten voor een ander. In het netwerk Utrecht Omarmt werken bedrijven, bewonersinitiatieven, de gemeente, cultuur-, sport-, studenten-, zorg- en welzijnsorganisaties samen aan minder eenzaamheid in Utrecht. We willen eenzaamheid gezamenlijk aanpakken door sneller en beter te signaleren. Vervolgens helpen we degenen die steun kunnen gebruiken zo snel mogelijk naar de juiste plek.
Lees verder
01 januari 0001
Partner worden?
Ben je betrokken bij een Utrechtse organisatie, vereniging of bewonersinitiatief en leveren jullie een bijdrage aan het verminderen van eenzaamheid onder stadsgenoten? Sluit je dan namens je organisatie aan bij het netwerk Utrecht Omarmt door onderaan de Ik-doe-mee-verklaring te ondertekenen!
Lees verder

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners