header achtergrond Header visual
Ouderen Migratieachtergrond

(Vrijwillige) gespreksleiders gezocht voor groepsgesprekken met migrantenouderen

Begin 2024 zal er in Utrecht een eendaagse training plaatsvinden waarin UP! voor (zelf)organisaties vrijwillige gespreksleiders kan opleiden. Zij kunnen vervolgens UP Groepsgesprekken aanbieden voor migranten ouderen in hun moedertaal. UP! organiseerde ook het festival Laatbloeiers in TivoliVredenburg op 31 oktober.

Groepsgesprekken voor 55-plussers

Verhalen delen is belangrijk. Daarom biedt UP! groepsgesprekken om ouderen met elkaar in gesprek te brengen over onderwerpen die ertoe doen als je ouder wordt, maar waarover vaak niet wordt gesproken.

Elk gesprek heeft een ander thema: hoop, angst, thuis, vriendschap, familie, verlangen; het kan van alles zijn. Gewoontes en gebruiken verschillen met ‘thuis’: waar praat je wel, en waar praat je niet over? Hoe ga je om met gevoelens van spijt, of verdriet, of schaamte? Hoe houd je contact met anderen? De groepsgesprekken voor ouderen worden begeleid door een (vrijwillige) gespreksleider.

(Vrijwillige) gespreksleiders gezocht voor groepsgesprekken met migranten 

Begin 2024 zal er in Utrecht een eendaagse training plaatsvinden waarin UP! voor (zelf)organisaties vrijwillige gespreksleiders kan opleiden. Er zijn geen kosten verbonden aan de training. Deze gespreksleiders kunnen vervolgens de methodiek UP Groepsgesprekken aanbieden voor migranten ouderen van 55 jaar en ouder in hun moedertaal. Als gespreksleider voer je gesprekken op locaties waar ouderen elkaar ontmoeten, zoals een buurthuis, moskee of een seniorenflat. 

Heb je als (zelf)organisatie of als vrijwilliger interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met oznur@upinnederland.nl

Lees meer

Hieronder een filmpje over de UP groepsgesprekken:

 

Festival Laatbloeiers!

Op 31 oktober organiseerde UP! de eerste editie Laatbloeiers over het thema generaties. Wie je bent, heb je maar voor een deel in de hand. Dat andere deel is de geschiedenis van de generaties vóór jou en jij geeft dat stokje weer door aan de generaties na jou. Laatbloeiers bood in een uitverkocht TivoliVredenburg aan de ruim 1300 bezoekers inspiratie en stof tot nadenken. 

Vijf zalen vol talkshows, muziek, theater, workshops en familieopstellingen. Centraal stond de vraag: waar sta je nu in je leven en wat geef jij door aan de volgende generaties?  

Foto's: Marije Kuiper


Samenwerking met Utrecht Omarmt

Vanuit Utrecht Omarmt is meegedacht hoe inwoners uit Utrecht bereikt konden worden om deel te nemen aan het festival. UP! bood alle netwerkpartners van Utrecht Omarmt korting op de tickets. Er was ook een aanbod van vrijkaarten en vervoer voor groepen. Uiteindelijk hebben via stichting Asha, Pelita en SOMNL 90 inwoners uit Utrecht het festival bezocht. 

Daarnaast waren de hele dag handmasseurs actief, waaronder ook een aantal vrijwilligers die via Dock zijn opgeleid door Unity Care tot handmasseur. 

Foto: Marije Kuiper

Over UP!

Het festival Laatbloeiers! en de groepsgesprekken zijn initiatieven van UP!

UP! biedt een nieuwe kijk op ouder worden en gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf nieuwsgierig, blijf je verbazen, tot het stopt. Door middel van ontmoetingen, zoals talkshows, festivals en themagesprekken in de wijk brengt UP! mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals bewegen, rouw en intimiteit. upinnederland.nl

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners