header achtergrond Header visual
Training

Training over eenzaamheid voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers van bedrijven

Op 22 september organiseert de Vrijwilligersacademie de training 'Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken'. Vanaf 2020 is deze 10 trainingen gegeven. Een korte terugblik hoe deze training tot stand is gekomen en wat de deelnemers er aan hebben gehad.

Eenzaamheid speelt overal in de bevolking en tegelijkertijd is het een onderwerp waarop een groot taboe rust. Wat doe je als je vermoedt dat iemand eenzaam is?

Vrijwilligers, bewoners(initiatieven), ondernemers en medewerkers van bedrijven kunnen eenzaamheid signaleren, maar soms is het lastig om hier een gesprek over aan te gaan. Voor hen is in 2020 de training "Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken" ontwikkeld.

 

Wat komt aan bod in de training?

De training bestaat uit een introductie over eenzaamheid waardoor deelnemers kennis opdoen over eenzaamheid. Naast het delen van ervaringen rondom eenzaamheid is er ook ruimte voor het leren herkennen van signalen van eenzaamheid. Daarnaast is ruimte om te oefenen hoe je een gesprek kunt voeren als je vermoedt dat iemand zich eenzaam voelt en met een ander kunt meedenken over nieuwe perspectieven en ondersteuningsmogelijkheden.


Ervaringen deelnemers

Vanaf januari 2020 is de training 10 keer aangeboden en deelnemers gaven de training gemiddeld een 8,4. Een aantal quotes van de deelnemers: 

  • 'Ik weet eindelijk hoe ik een gesprek over eenzaamheid op een luchtige manier kan voeren.’
  • 'Wat raar eigenlijk dat eenzaamheid zo’n taboe is. Ik realiseer me door deze workshop dat iedereen zich wel eens eenzaam voelt en dat het dus heel menselijk is.’
  • 'Wat een informatieve en praktische workshop; een fijne mix.’
  • 'Taboedoorbrekend.'
  • 'Nog nooit zo over eenzaamheid nagedacht; de training geeft je een frame.'
Wat raar eigenlijk dat eenzaamheid zo’n taboe is. Ik realiseer me door deze workshop dat iedereen zich wel eens eenzaam voelt en dat het dus heel menselijk is.


Komende trainingen over eenzaamheid: 

  • 'Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken' op 22 september. Lees meer over de training en hoe je je kunt aanmelden bij de Vrijwilligersacademie.
  • 'Zingeving in ouderdom' op 12 oktober, aangeboden door stichting Zin in Utrecht in samenwerking met de Vrijwilligersacademie.
    Lees meer over deze workshop voor vrijwilligers die bij ouderen komen en hen beter willen begrijpen. Ouder worden gaat doorgaans gepaard met afscheid zoals verlies van gezondheid of een kleiner wordend sociaal netwerk. Dit kan confronterend zijn, zingevingsvragen op roepen en leiden tot diepe gevoelens van eenzaamheid.


Samenwerking

De training "Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken" is ontwikkeld in samenwerking met het Netwerk Informele Zorg Utrecht (NIZU), de Vrijwilligerscentrale Utrecht en Gemeente Utrecht. De Vrijwilligerscentrale heeft de eerste trainingen aangeboden en sinds een jaar is de organisatie in handen van de Vrijwilligersacademie Utrecht.

De training wordt verzorgd door Inge Nix. Zij geeft uiteenlopende trainingen op het gebied van eenzaamheid en communicatieve vaardigheden.


Nieuwe training over eenzaamheid onder migrantenouderen signaleren en bespreekbaar maken

De basistraining wordt momenteel in samenwerking met het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) doorontwikkeld naar een training waar aandacht is voor eenzaamheid onder migrantenouderen. In deze training wordt specifiek ingegaan op de positie en de belevingswereld van ouderen met een migratieachtergrond. In de nieuwe training krijgen vrijwilligers, sleutelfiguren en bewoners handvatten om eenzaamheid onder migrantenouderen te signaleren en bespreekbaar te maken. Het streven is dat deze training voor het eerst wordt aangeboden in het najaar van 2022. 

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | privacy