header achtergrond Header visual
Ouderen Migratieachtergrond

Theaterfestival Laatbloeiers en groepsgesprekken voor zestigplussers

De zestigplusser anno 2023 bevindt zich in een nieuwe levensfase waarin verleden, heden en toekomst samenkomen. UP! biedt met theaterfestival Laatbloeiers op 31 oktober een divers cultureel programma in Tivoli Vredenburg rondom het thema 'generaties'. Netwerkpartners van Utrecht Omarmt krijgen korting op de tickets.

Deze eerste editie Laatbloeiers gaat over het thema generaties. Wie je bent, heb je maar voor een deel in de hand. Dat andere deel is de geschiedenis van de generaties vóór jou en jij geeft dat stokje weer door aan de generaties na jou. Laatbloeiers biedt inspiratie en stof tot nadenken. 

Vijf zalen in Tivoli Vredenburg vol talkshows, muziek, theater, workshops en familieopstellingen. Centraal staat de vraag: waar sta je nu in je leven en wat geef jij door aan de volgende generaties?  

Programma

Dit staat er onder andere op het programma: 

  • Hadassah de Boer en Anita Witzier gaan in talkshows in gesprek met o.a. Hedy d’Ancona, Bram Bakker en Johnny Manuhutu over gedane zaken, nieuwe vergezichten, familie en oud zeer. 
  • Mina Etemad met haar persoonlijke documentaire 'Volwassenen lachen niet' over hoe ze Iran moest achterlaten en de nasleep daarvan
  • Els van Steijn brengt haar inzichten uit De Fontein in de praktijk met live familieopstellingen
  • Yasmina Aboutaleb bevraagt Roline Redmond en Hassnae Bouazza over hun familiegeschiedenis
  • Onias Landveld met De verhalen van mijn ontstaan over de oorsprong van zijn namen en zijn marron identiteit, leven, dood en alles daar tussenin
  • Frits Spits speurt het muzikale liedjeslandschap af, op zoek naar oude pareltjes
  • Er is livemuziek, met o.a. Izaline Calister en Massada
  • Je kan ook zelf aan de slag met verhalen delen in workshops rond biografieën, dans en schilderen
  • De foto expositie PR-OUD is een sprankelend eerbetoon aan de schoonheid, veerkracht en (eigen)wijsheid van een mens op leeftijd

Theaterfestival Laatbloeiers is op 31 oktober 2023 van 10.00 tot 18.00 uur in TivoliVredenburg in Utrecht. 

Korting en vervoer beschikbaar

U bent van harte bij het nieuwe culturele festival Laatbloeiers!

UP! biedt alle netwerkpartners van Utrecht Omarmt korting op de tickets: u betaalt € 20 in plaats van € 25. Ga naar www.laatbloeiers.nl, klik op tickets en gebruik bij ‘korting' de code UTRECHT. Die kortingscode komt pas aan het einde, u kan hem invullen bij het afrekenen.

Wilt u met een groep komen, neem dan contact op met jelte@upinnederland.nl. Er is vervoer beschikbaar op de dag zelf, vanuit de wijk naar het festival.

Mocht u geen of weinig financiële middelen beschikbaar hebben, maar toch graag met een groep willen komen, neem gerust even contact op, dan kijken we hoe we dat op kunnen lossen.


Groepsgesprekken voor zestigplussers

Verhalen delen is belangrijk. Daarom heeft UP! niet alleen het festival Laatbloeiers, maar organiseert ze ook groepsgesprekken om ouderen met elkaar in gesprek te brengen over onderwerpen die ertoe doen als je ouder wordt, maar waarover vaak niet wordt gesproken.

Elk gesprek heeft een ander thema: hoop, angst, thuis, vriendschap, familie, verlangen; het kan van alles zijn. Gewoontes en gebruiken verschillen met ‘thuis’: waar praat je wel, en waar praat je niet over? Hoe ga je om met gevoelens van spijt, of verdriet, of schaamte? Hoe houd je contact met anderen? De groepsgesprekken voor ouderen worden begeleid door een (vrijwillige) gespreksleider.

(Vrijwillige) gespreksleiders gezocht

Eind 2023 zal er in Utrecht een eendaagse training plaatsvinden waarin UP! voor (zelf)organisaties vrijwillige gespreksleiders kan opleiden. Er zijn geen kosten verbonden aan de training. Deze gespreksleiders kunnen vervolgens de methodiek UP Groepsgesprekken aanbieden voor migranten ouderen in hun moedertaal. Als gespreksleider voer je gesprekken op locaties waar ouderen elkaar ontmoeten, zoals een buurthuis, moskee of een seniorenflat. 

Heb je als (zelf)organisatie of als vrijwilliger interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met oznur@upinnederland.nl

Lees ook het artikel In gesprek met Öznur Acar over de UP! groepsgesprekken voor migrantenouderen die al zijn opgezet in andere gemeenten. 

 

Over UP!

Het festival Laatbloeiers! is een initiatief van UP!

UP! biedt een nieuwe kijk op ouder worden en gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf nieuwsgierig, blijf je verbazen, tot het stopt. Door middel van ontmoetingen, zoals talkshows, festivals en themagesprekken in de wijk brengt UP! mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals bewegen, rouw en intimiteit. upinnederland.nl

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners