header achtergrond
Ondernemers

Nieuwe handreiking helpt werkgevers om eenzaamheid te verminderen onder medewerkers

Aandacht voor de gezondheid van medewerkers is voor veel bedrijven heel normaal. Maar hebben zij ook aandacht voor medewerkers die zich eenzaam voelen? Om hen hierbij te helpen is er nu vanuit het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid de handreiking Aan de slag met eenzaamheid op de werkvloer gemaakt.

De impact van eenzaamheid is groot. In de eerste plaats op het welzijn en de gezondheid van medewerkers. Maar ook werk gerelateerd heeft eenzaamheid gevolgen. Eenzaamheid kan leiden tot verminderde werkprestaties, minder werktevredenheid en een grotere kans op burn-out.


4 op 10 medewerkers

Hoewel eenzaamheid vaker voorkomt onder mensen die geen betaald werk doen, voelt volgens de Gezondheidsmonitor (GGD’en, CBS, RIVM, 2022) 4 op de 10 werkenden zich eenzaam. Volgens cijfers van het Britse onderzoek Loneliness at work (British Red Cross, 2023) voelt 1 op de 10 zich altijd of erg eenzaam. Zij missen gezelschap op werk, hebben niemand om mee te praten en voelen zich buitengesloten of geïsoleerd.

 

Aandacht voor eenzaamheid

De handreiking ‘Aan de slag met eenzaamheid op de werkvloer’ is geschreven door eenzaamheidonderzoeker dr. Eric Schoenmakers in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Schoenmakers is docent aan Fontys Hogeschool en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie Eén tegen eenzaamheid.  

De handreiking bevat adviezen als:

  • Heb aandacht voor het thema eenzaamheid als HR-afdeling.
  • Maak ontmoeting onderdeel van het ‘onboardingprogramma’ voor nieuwe medewerkers.
  • Stel met flexibele werktijden medewerkers beter in staat de relaties op het werk én thuis in balans te houden.
  • Maak het onderwerp bespreekbaar tussen leidinggevenden en medewerkers, zeker rond ‘life events’.
  • Faciliteer verbinding tussen collega’s. Richt bijvoorbeeld fysieke en online ontmoetingsruimtes in.

De adviezen uit de handreiking zijn gebaseerd op recente Engelse en Amerikaanse publicaties en getoetst bij diverse bedrijven en organisaties in Nederland.

 

Eenzaamheid herkennen

De handreiking gaat ook in op het ‘herkennen’ en bespreekbaar maken van eenzaamheid. Ze wijst bijvoorbeeld op levensgebeurtenissen als een overlijden van een dierbare of pensionering als risicomomenten. Het kan zijn dat de oplossing niet binnen de organisatie of de mogelijkheden van de medewerker zelf ligt. Daarom bevat de handreiking ook tips voor doorverwijzing.

 

Toolkit voor bedrijven en organisaties

De handreiking Aan de slag met eenzaamheid op de werkvloer is onderdeel van een toolkit voor bedrijven en organisaties die zich willen inzetten tegen eenzaamheid.

Partners Utrecht Omarmt

Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht

Toon alle {{totalItems}} deelnemers
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy