header achtergrond Header visual
Week van de eenzaamheid

Meedoen met campagnes tijdens de Week van de Eenzaamheid

Van 28 september t/m 4 oktober zijn er verschillende campagnes waar je op kunt aanhaken. Eén tegen eenzaamheid start met een publiekscampagne 'Een klein gebaar kan het verschil maken' en Movisie lanceert de campagne #evencontact over het belang van kleine alledaagse interacties. Ook in Utrecht wordt gestart met een campagne, met als doelgroep jongvolwassenen. Er zijn communicatiematerialen beschikbaar die je kunt gebruiken voor social media posts.

 

Unbox jezelf

De Utrechtse campagne 'Unbox jezelf' is door de Gemeente Utrecht gelanceerd op 27 september, zie utrecht.nl/unboxjezelf. Het doel van de campagne is jongeren bewust maken dat het oké is dat je je af en toe niet goed voelt, waaronder eenzaam. Dat ze erover kunnen praten en weten waar ze terecht kunnen. Eind 2023 wordt in de campagne meer gefocust op eenzaamheid. 

Unbox een ander

Mensen in de omgeving van jongeren doen er toe. Als vriend, vriendin, ouder, leerkracht, trainer of mentor ben jij degene waar ze terecht kunnen als het niet zo goed met ze gaat. De mensen die om jongeren heen staan worden via de campagne bewust gemaakt van de rol die zij hebben in de mentale gezondheid van jongeren. 

 

Doe mee met de actie #evencontact 

Wanneer had jij voor het laatst even contact met een onbekende, zoals een praatje in de lift of op straat? Met #evencontact wil Movisie in de Week tegen Eenzaamheid het belang van kleine sociale interacties op de kaart zetten. Deze contactmomenten blijken het gevoel van je ergens thuis voelen en het gevoel van verbondenheid te bevorderen.

Tijdens de start van de Week tegen Eenzaamheid op 28 september wordt de online campagne #evencontact gelanceerd. Voor de campagne is een social media pakket beschikbaar met onder andere zeven leuke animaties (voor elke dag eentje tijdens de week tegen eenzaamheid). Meedoen kan zowel als organisatie als individu en past bij de campagne van Eén tegen eenzaamheid die oproept tot 'een klein gebaar'. Wil je het social media pakket gratis ontvangen? Mail dan even naar evencontact@movisie.nl.
Klik hier voor meer informatie en tips en tricks om even contact te maken. 

Movisie organiseerde twee pilots gericht op het ontdekken van het effect van deze kleine interacties en op welke manier we deze kunnen stimuleren. Jan Willem van de Maat en Martha Talma, projectleiders binnen Movisie, vertellen over de aanleiding, aanpak en uitkomsten van de pilots. Lees het hele artikel hier.

 

Publiekscampagne 'Een klein gebaar kan het verschil maken'

Vanaf 25 september start de landelijke Eén tegen eenzaamheid-publiekscampagne 'Een klein gebaar kan het verschil maken' op tv, radio en online. De campagnemiddelen vind op  Eén tegen eenzaamheid

In de toolkit vind je verschillende communicatiematerialen die je rechtenvrij kunt gebruiken om bekendheid te geven aan het onderwerp eenzaamheid. Zoals de kernboodschap, vraag en antwoord, social posts en videomateriaal.

De campagne bevat middelen die mensen oproepen iets te doen voor iemand in hun omgeving die zich eenzaam voelt (“Een klein gebaar kan het verschil maken”) én middelen die mensen die zich eenzaam voelen, oproepen een stap te zetten om iets te doen tegen die eenzaamheidsgevoelens (“Een kleine stap kan het verschil maken”).

Week van de Eenzaamheid

Communicatiematerialen voor de Week tegen Eenzaamheid vindt u in de Week tegen Eenzaamheid-toolkit. Denk aan logo's, promotietips voor je activiteit en foto's. De Week tegen Eenzaamheid wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van VWS. Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid eenzaamheid in Nederland verminderen. Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij zichzelf of een ander. En iedereen kan helpen om er iets tegen te doen.

 

Activiteiten in Utrecht

In Utrecht zijn volop initiatieven te vinden met als doel om eenzaamheid te verminderen. Van Kom Erbij diners tot sportactiviteiten en van groepsgesprekken tot art games voor jongeren. Iedereen kan meedoen en aansluiten. De lijst met alles wat er speciaal te doen is tijdens de Week van de Eenzaamheid staat in dit overzicht:

28 september 2023
Week van de Eenzaamheid 2023
In dit overzicht zijn alle activiteiten die netwerkpartners organiseren tijdens de Week van de Eenzaamheid gebundeld. Tijdens de Week van de Eenzaamheid van 28 september t/m 4 oktober wordt er door het hele land aandacht gevraagd voor het thema eenzaamheid. In de Week van de Eenzaamheid staat ontmoeting en verbinding centraal.
Lees verder

Lees meer over de Week van de Eenzaamheid:

18 september 2023
Overzicht activiteiten in Week van de Eenzaamheid
In de Week tegen Eenzaamheid van 28 september t/m 4 oktober vinden er in heel Nederland allerlei activiteiten plaats waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Dit alles om aandacht te vragen voor eenzaamheid en sociaal isolement. Vanuit Utrecht Omarmt is een overzicht gemaakt van de activiteiten die in Utrecht georganiseerd worden.
Lees verder

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy