header achtergrond Header visual
Jongeren

Luistertip: 'Hey, het is oké' podcast waarin jongeren vertellen over eenzaamheidsgevoelens

Om jongeren te laten beseffen dat ze niet de enige zijn die zich eenzaam voelen en praten helpt, is een nieuwe 'Hey, het is oke' campagne gestart met een podcast waarin jongeren delen hoe het is om je alleen te voelen en hoe erover praten helpt. Heb je een plek waar je jongeren kunt bereiken en helpen om ze met deze verhalen in aanraking te laten komen? Bestel dan 2 kleine gratis 'Podkastjes' die je kunt ophangen.

Bijna twee derde van de jongeren voelt zich (soms) eenzaam. Zij hebben weinig vrienden. Of ze hebben wel vrienden en familie om zich heen, maar voelen zich toch alleen. Jongeren vinden het moeilijk hierover te praten. Terwijl langdurige eenzaamheid mentale klachten met zich mee kan brengen. Erover praten is belangrijk om te voorkomen dat beginnende mentale klachten erger worden.

Om jongeren te laten beseffen dat ze niet de enige zijn die zich eenzaam voelen en praten helpt, is een nieuwe 'Hey, het is oke' campagne gestart van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Podcast-serie 

5 jongeren - Mees (24), Sarah (21), Jennate (19), Isaac (21) en Dionysia (19) - delen in de campagne hoe het is om je alleen te voelen en hoe erover praten hen heeft geholpen. Hun verhalen staan als podcast-serie op Spotify. Echt een tip om te luisteren, want de jongeren vertellen moedig hun verhaal en het is mooi gemaakt. Je krijgt hierdoor meer inzicht hoe eenzaamheid voor hen voelt/voelde en wat hen heeft geholpen.

  • Jennate (19): Alleen tussen twee culturen
  • Sarah (21): Alleen in het presteren
  • Mees (24): Alleen met je genderidentiteit
  • Isaac (21): Alleen anders voelen
  • Dionysia (19): Alleen met een eetstoornis

Bestel ‘PodKastjes’ om eenzaamheid onder jongeren te agenderen

Heb je een plek waar veel jongeren komen en wil je ze helpen met deze verhalen in aanraking te laten komen? Bij een (sport)vereniging, op een school, bibliotheek, universiteit, in een winkel of in een jongerencentrum bijvoorbeeld? 

Je kunt gratis PodKastjes bestellen en ophangen. In deze kastjes kunnen jongeren een Spotify-code scannen die doorverwijst naar verhalen van andere jongeren. De PodKastjes hebben een afmeting van 21 x 21 x 10 cm. Je kunt maximaal 2 PodKastjes aanvragen of geef aan voor hoeveel locaties de bestelling is. Lees hier meer informatie over de campagne en hoe je de PodKastjes kunt bestellen. 

Als je de campagne wilt delen met jongeren, gebruik dan deze link: www.heyhetisoke.nl

 

Utrechtse campagne ‘Unbox jezelf en Unbox een ander’

Momenteel loopt er ook een campagne van de Gemeente Utrecht met als doel om jongeren en hun omgeving te stimuleren om met elkaar in gesprek te gaan over mentale gezondheid:

10 oktober 2023
Unbox jezelf, Unbox een ander – Mentale problemen bespreekbaar maken
Steeds vaker geven jongeren aan zich mentaal niet goed te voelen. Corona heeft een grote invloed gehad, maar ook prestatiedruk en eenzaamheid spelen een rol. Wat de oorzaak ook is, er moet iets gebeuren. Gemeente Utrecht zag de urgentie en lanceerde de campagne Unbox jezelf. Omdat niemand het alleen kan, is er een parallel lopende campagne, Unbox een ander, voor wie te maken heeft met een jongere met mentale problemen.
Lees verder

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy