header achtergrond
Inspiratietip

Inspiratietip van Noortje Rozema: "De verschillende perspectieven van vergrijzing geven een heel waardevol inzicht"

Wil je je ook graag meer verdiepen in eenzaamheid, maar weet je niet waar te beginnen? In de rubriek 'Inspiratietip' vertellen deelnemers uit het netwerk Utrecht Omarmt wat ze hebben gelezen of gezien en hoe ze deze inzichten toepassen in hun werk. Dit keer tipt Noortje Rozema van Stichting Oog voor Utrecht de serie De Toekomst is Grijs.

Over De Toekomst is Grijs

 

Mijn kijk tip is: De Toekomst is Grijs van omroep MAX. MAX onderzoekt de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Er wordt stilgestaan bij thema’s als zorg, wonen, eenzaamheid. Het is de hoogste tijd om het over vergrijzing te hebben. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen?

In vier afleveringen brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. Ze geven je tips en inspiratie en leggen zaken bloot die veel oproepen. De omroep spreekt zowel met experts als met ervaringsdeskundigen die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat dat ook uitgezonden is. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.

Doordat ze zoveel verschillende perspectieven belichten vind ik het een heel waardevol inzicht geven. Het geeft veel stof om met elkaar te bespreken in welke kring je je ook begeeft. In de serie zie je wat een potentie er al zit in de wijken om de toekomst inclusiever te krijgen, dat is erg hoopvol, en zet aan om mee te doen. Ook krijg je een goed beeld waar de technologie staat met betrekking tot zorg en eenzaamheid. Techniek vervangt menselijk contact niet, maar helpt bijvoorbeeld wel tegen eenzaamheid. Voor ouderen zijn telefoons, socials en whatsapp bijvoorbeeld al ingewikkeld genoeg. Deze sociale technologie kan ouderen wel helpen verbonden te zijn, een van de belangrijkste sociale behoeftes.

Er is ook een podcast serie gemaakt. Zeer de moeite waard. 

Nieuwsgierig geworden? 


Dit kun jij doen

Vrijwilligersklussen vinden, zien wie er in je buurt hulp nodig heeft, of zelf een initiatief opzetten? Je vindt hier informatie over op de website Eén tegen eenzaamheid. Een initiatief van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wil jij ook een inspiratietip delen? 

Heb je iets gelezen of gezien over eenzaamheid en wil je dit ook delen met het netwerk in deze rubriek? Bijvoorbeeld een boek, artikel, podcast, onderzoek of documentaire? Neem dan contact op met Ester Vlaming, de netwerkcoördinator van Utrecht Omarmt, via ester.vlaming@nizu.nl.

Partners Utrecht Omarmt

Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht

Toon alle {{totalItems}} deelnemers
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy