Inspiratietip van Marry Mos: "Ik kan me niet voorstellen dat dit je niets doet"
22 april 2024Gezichten van een onzeker bestaan
Toen Utrecht Omarmt Marry Mos van de Armoedecoalitie voor een interview sprak over de link tussen armoede en eenzaamheid (zie Eenzaamheid en armoede gaan vaak hand in hand), gaf ze ons gelijk ook een mooie tip: het boek “Gezichten van een onzeker bestaan”, in 2021 gepubliceerd door de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving. Marry licht toe waarom zij dit boek onder de aandacht wil brengen.
Uitsluiting
“Tijdens het gesprek schoot me dit boek heel duidelijk te binnen. We hadden het erover dat armoede lang niet altijd wordt herkend. Of dat het voor veel mensen een beetje een abstract begrip blijft. In het boek “Gezichten van een onzeker bestaan” krijgt armoede letterlijk een gezicht. In een aantal verhalen komen eenzaamheid en uitsluiting terug.”
Bestaanszekerheid
"Het boek zorgt echt voor meer bewustzijn over armoede. Armoede is niet alleen weinig geld hebben. Het zijn meer de dingen die je daardoor niet meer kan doen. Iemand die geen bestaanszekerheid heeft, heeft bijvoorbeeld vaak ook een steeds kleiner wordend netwerk en raakt steeds meer geïsoleerd. Soms uit schaamte en zelf verkozen, maar vaak ook omdat je zonder geld nu eenmaal aan heel veel niet kunt meedoen. Dit boek laat dat (en nog heel veel andere gevolgen van armoede) heel duidelijk zien".
Schrijnende verhalen
"Het boek is prachtig vormgegeven. De inhoud is natuurlijk het belangrijkste, maar een mooi vormgegeven boek pak je gewoon wel eerder om even in te kijken. Het is bijna een koffietafelboek geworden, al klinkt dat wat raar in de context van armoede. Het is niet helemaal nieuw meer, maar het schrijnende van de verhalen blijft. Ik kan me niet voorstellen dat het je niets doet. Vind je het net zo indringend als ik, deel het dan vooral met je netwerk."
Deel!
Je kunt de publicatie gratis bestellen of downloaden via de website van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.
Oproep
Heb je iets gelezen of gezien over eenzaamheid en wil je je hier kort iets over delen met het netwerk? Bijvoorbeeld een boek, artikel, podcast, onderzoek of documentaire? Neem dan contact op met Ester Vlaming, de netwerkcoördinator van Utrecht Omarmt, via ester.vlaming@nizu.nl.