header achtergrond Header visual
Bijeenkomst Eenzaamheid in cijfers

In gesprek over eenzaamheid, psychische gezondheid en stress tijdens de Deelsessie van Meetellen

Naar aanleiding van het onderzoek ‘Gezond Leven’ organiseerde Meetellen een serie verdiepende gesprekken over 3 thema’s. In de 3e en laatste deelsessie behandelde Meetellen de onderzoeksresultaten over psychische gezondheid, eenzaamheid en stress.

Op 12 mei deelden panelleden van Meetellen hun ervaringen en gastsprekers Ester Vlaming (NIZU, Utrecht Omarmt), Belle Bergsma (Pharos), Annet Hofmeijer en Pieter Duiverman (Gemeente Utrecht afdeling Volksgezondheid) vertelden over hun werk en doelen
als het gaat om de aanpak van eenzaamheid en stress. Ook was er tijd voor reflectie en input vanuit alle aanwezigen. Zo hoorden we wat er nog nodig is in de omgang met stress en eenzaamheid.

 

Eenzaamheid, psychische gezondheid en stress

Driekwart van het Meetellen heeft eenzaamheidsgevoelens, bijna de helft heeft ernstige gevoelens van eenzaamheid. Corona heeft dit versterkt. Driekwart van het Meetellen panel heeft een aandoening of ziekte (zoals depressie, PTSS, autisme). Door corona is men angstiger of depressiever geworden. Driekwart heeft eenzaamheidsgevoelens, bijna de helft ernstige gevoelens van eenzaamheid. Corona versterkt de problemen, maar de problematiek bij panelleden Meetellen is feitelijk structureel en kwam ook in eerdere onderzoeken naar voren. Bijna de helft heeft weinig steun en sociaal netwerk. Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is dat er een passend aanbod is voor de aanpak van de gevoelens van eenzaamheid.

Reacties van panelleden op de onderzoeksresultaten over eenzaamheid

Corrie vertelt: “Wat mij met name heeft geholpen is om het met andere mensen over stress te hebben, en tips uit te wisselen. Dat wens ik anderen ook toe en ik hoop dat deze deelsessie daar ook aan bijdraagt. Erik vult aan: “Ik kijk terug op een mooie, indrukwekkende en geslaagde deelsessie. Ineke en ik vertelden een persoonlijk verhaal over eenzaamheid en gaven tips om de negatieve gevolgen ervan aan te pakken. Wel spannend om mijn verhaal te vertellen en te delen, vond ik. Het onderwerp deed echt iets met het publiek. Er kwamen tijdens het gesprek veel reacties los bij panelleden en ze herkenden veel ervan in hun eigen leven.”

Rol van Utrecht Omarmt

Ester Vlaming: vanuit Utrecht Omarmt werken verschillende organisaties samen voor de Utrechtse aanpak Eenzaamheid. Allerlei organisaties zijn aangesloten: cultuur, welzijn en dergelijke. Vervolgonderzoek komt er naar aanleiding van het rapport Meetellen: wat is de behoefte en wat sluit aan bij de panelleden van Meetellen. Wat missen jullie? Moet de toeleiding anders? Ik schrik van de hoge cijfers. Corona heeft het versterkt. We willen vanuit Utrecht Omarmt hier actief op inzetten. Wat heeft iemand nodig om het bespreekbaar te maken en wat helpt? We vergroten ook de kennis bij professionals. Ook groepen zoals ouderen met een migrantenachtergrond en jongeren met eenzaamheidsgevoelens hebben onze aandacht. De aanvullingen vanuit Meetellen zijn zeer waardevol.

Doorpraten: reacties op resultaten eenzaamheid

In twee groepen werd er doorgepraat over de resultaten rondom eenzaamheid en stress. Bij de groep die praatte over eenzaamheid kwam de verborgen eenzaamheid en schaamte ter sprake. Het benutten van ervaringskennis, de relatie tussen eenzaamheid en armoede, het vele aanbod en hoe vind je daarin je weg. 

Kortom, het was een informatieve middag! 

Verder lezen:

 

02 maart 2022
Onderzoeksbureau Meetellen helpt met meetellen
Erik Nagtegaal kreeg in september vorig jaar de diagnose autisme. Dat vond hij lastig te aanvaarden. Maar aan de andere kant gaf die diagnose ook helderheid. Waarom hij moeilijk contact maakt, bijvoorbeeld.
Lees verder

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | privacy