header achtergrond
Netwerkpartner uitgelicht

Hitte en eenzaamheid kunnen een risicovolle combinatie zijn

Hoe heerlijk de zon ook kan zijn, er zit een schaduwkant aan als hoge temperaturen te lang aanhouden zoals bij een hittegolf het geval is. Door de klimaatverandering neemt het risico toe op hittegolven die lang aanhouden én hoge temperaturen laten zien. Dit kan een risico vormen voor de gezondheid van mensen een klein sociaal netwerk. Vooral als zij gezondheidsklachten hebben en/of op leeftijd zijn. Jeanne Gootzen van de Gemeente Utrecht vertelt waar je op kunt letten en geeft praktische tips.

Heb je tips voor hete periodes?
Jeanne: "Voor ouderen en mensen met een chronische aandoening is het in dat geval extra belangrijk om genoeg te drinken (liefst elk uur een glas water), hun medicijnen te laten checken op hun werkzaamheid bij hitte, inspanning te vermijden op de warmste uren van de dag; te zorgen voor genoeg persoonlijke verkoeling (een natte handdoek in nek, lauw voetenbadje of buiten in de schaduw van een boom); en koelte in de woning door overdag: screens/zonnescherm naar beneden of gordijnen dicht of een ventilator) en ’s avonds/ ‘s nachts het huis goed door te laten waaien ter verkoeling.”

 

Welke risico’s zie je in de praktijk?
Jeanne: “Hoe voor de hand liggend deze adviezen ook klinken, de praktijk blijkt weerbarstiger. Risico’s op oververhitting worden onderschat. Daar komt bij dat ouderen weinig dorstprikkel ervaren en daardoor te weinig drinken. Dit is vooral risicovol als ze door de warmte extra vocht verliezen (zweten). Dan ligt uitdroging op de loer, die weer kan leiden tot hoofdpijn, verwardheid, sufheid, diarree, overgeven, koorts. Woon je alleen is je sociaal netwerk klein? Dan is de vraag wie in de gaten heeft dat het niet goed met je gaat en een dokter belt? Wie zorgt er voor je? Wie haalt de boodschappen voor je als de gang naar de supermarkt te zwaar wordt met het hete weer? Wie houdt in de gaten of je genoeg drinkt? Wie gaat er met je naar een koele buitenplek als je huis te heet wordt overdag en je zelf slecht ter been bent?”

 

Welke groepen mensen krijgen sneller last van hitte?
Jeanne: “Inwoners boven de 75 jaar zijn het meest kwetsbaar. Maar er zijn ook andere groepen die sneller last kunnen krijgen van hitte: (zeer) jonge kinderen, mensen met een chronische ziekte, vrouwen die zwanger zijn, inwoners in een sociaal isolement, daklozen en mensen met overgewicht.”

 

Wat kunnen we voor elkaar doen tijdens een hittegolf?
Jeanne: “Nu de vakantieperiode weer voor de deur staat en het netwerk daardoor minder beschikbaar, is extra aandacht als buur/ naaste/ vrijwilliger voor de mensen om ons heen met een kwetsbare gezondheid erg belangrijk. Is er hulp nodig vanwege de hitte bij een boodschapje doen, het huis koel te houden, en gaat het lichamelijk nog?”

 

Praktische tips:

  • Het Rode Kruis heeft een flyer in het NL en 7 andere talen beschikbaar met adviezen over symptomen van oververhitting en hoe deze te voorkomen; geschikt om te verspreiden. Deze informatie is via deze link gratis te downloaden.
  • Tips over het herkennen van hitteklachten en hoe te handelen vind je via EHBO - Rode Kruis Nederland.
  • Op utrecht.nl/hitte vind je nog meer tips. 

 

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit bericht?

Stuur een mailtje naar Jeanne Gootzen, j.gootzen@utrecht.nl

Partners Utrecht Omarmt

Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht

Toon alle {{totalItems}} deelnemers
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy