Gespreksleiders gezocht voor groepsgesprekken met migrantenouderen
12 maart 2024Bijzonder aan deze serie is dat Up vanuit een positieve framing wil kijken. Ouderen met een migratieachtergrond worden vaak gezien als onmachtig op het gebied van taal, geld en digitale vaardigheden. Maar ze zijn tegelijkertijd extreem veerkrachtig en moedig, want hiernaartoe gekomen zonder enige kennis van zaken en zonder communicatiemogelijkheden. Mobiele telefonie en internet bestonden niet.
Wat hebben deze migratie ervaringen in positieve zin teweeggebracht? Wat deed het met hen persoonlijk en wat was de uitwerking op hun kinderen?
Up wil niet alleen de verhalen en ervaringen nauwkeurig optekenen maar ze óók verwerken in een culturele productie op de volgende editie van het festival Laatbloeiers.
Eerste training afgerond
Op 5 maart vond de eerste training plaats in Utrecht met een groep Surinaamse Hindoestaanse ouderen, bij Stichting ASHA. Zij gaan binnenkort starten met de eerste serie groepsgesprekken met migrantenouderen.
We nodigen andere (zelf)organisaties en stichtingen die zich richten op migrantouderen in Utrecht van harte uit om mee te doen in dit project. Neem gerust contact op via jelte@upinnederland.nl.
Groepsgesprekken voor 55-plussers
Verhalen delen is belangrijk. Daarom biedt UP! groepsgesprekken om ouderen met elkaar in gesprek te brengen over onderwerpen die ertoe doen als je ouder wordt, maar waarover vaak niet wordt gesproken.
Elk gesprek heeft een ander thema: hoop, angst, thuis, vriendschap, familie, verlangen; het kan van alles zijn. Gewoontes en gebruiken verschillen met ‘thuis’: waar praat je wel, en waar praat je niet over? Hoe ga je om met gevoelens van spijt, of verdriet, of schaamte? Hoe houd je contact met anderen? De groepsgesprekken voor ouderen worden begeleid door een (vrijwillige) gespreksleider.
(Vrijwillige) gespreksleiders gezocht voor groepsgesprekken met migranten
In 2024 zal er in Utrecht een eendaagse training plaatsvinden waarin UP! voor (zelf)organisaties vrijwillige gespreksleiders kan opleiden. Er zijn geen kosten verbonden aan de training. Deze gespreksleiders kunnen vervolgens de methodiek UP Groepsgesprekken aanbieden voor migranten ouderen van 55 jaar en ouder in hun moedertaal. Als gespreksleider voer je gesprekken op locaties waar ouderen elkaar ontmoeten, zoals een buurthuis, moskee of een seniorenflat.
Heb je als (zelf)organisatie of als vrijwilliger interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met jelte@upinnederland.nl
Lees meer
- Artikel In gesprek met Öznur Acar over de UP! groepsgesprekken voor migrantenouderen die al zijn opgezet in andere gemeenten.
- Bekijk de Handout van UP! en het document over groepsgesprekken met migrantenouderen.
- En het document What's UP!
Hieronder een filmpje over de UP groepsgesprekken:
Over UP!
Het festival Laatbloeiers! en de groepsgesprekken zijn initiatieven van UP!
UP! biedt een nieuwe kijk op ouder worden en gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik. Blijf bewegen, blijf nieuwsgierig, blijf je verbazen, tot het stopt. Door middel van ontmoetingen, zoals talkshows, festivals en themagesprekken in de wijk brengt UP! mensen op een persoonlijke, realistische manier met elkaar in gesprek over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt, zoals bewegen, rouw en intimiteit. upinnederland.nl