Cijfers over eenzaamheid onder Utrechters met een migratieachtergrond
27 november 2023Jongeren met een Marokkaanse migratieachtergrond zijn vaker ernstig eenzaam
Een op de zes Utrechtse jongeren uit klas twee en vier van het voortgezet onderwijs met een Marokkaanse migratieachtergrond is ernstig eenzaam. (1) Bij jongeren met een Turkse migratieachtergrond, een overig niet-westerse migratieachtergrond of zonder migratieachtergrond is dit ongeveer een op de tien. Jongeren met een Marokkaanse migratieachtergrond hebben ook minder vaak dan gemiddeld iemand om naar toe te gaan bij problemen.
Jongvolwassenen met een buitenlandse herkomst ervaren vaker ernstige eenzaamheidsgevoelens
Jongvolwassenen (16 t/m 25 jaar) met een buitenlandse herkomst zijn vaker ernstig eenzaam dan jongvolwassenen met een Nederlandse herkomst. (2) Van de jongvolwassenen die zelf in het buitenland zijn geboren (migranten) is 43% ernstig eenzaam. Onder jongvolwassenen waarvan één of beide ouders in het buitenland zijn geboren (kind van migranten) is dit 28%. Het totaal aantal jongvolwassenen dat zich (wel eens) eenzaam voelt is onder migranten (82%) en kinderen van migrant(en) (67% ook hoger dan jongvolwassenen met een Nederlandse herkomst (55%).
Driekwart van de volwassen Utrechtse migranten voelt zich eenzaam
75% van de Utrechtse volwassenen (18-64 jaar) die zelf in het buitenland zijn geboren (migrant), is (wel eens) eenzaam. (3) Dit is vaker dan volwassenen met een Nederlandse herkomst, hiervan voelt 37% procent zich (wel eens) eenzaam. Utrechtse migranten voelen zich ook vaker ernstig eenzaam dan andere Utrechters. Ook zijn zij vaker sociaal en emotioneel eenzaam.
Ruim een kwart van de Utrechtse ouderen met een migratieachtergrond voelt zich ernstig eenzaam
Van de 65-plussers die zelf in het buitenland zijn geboren (migrant), voelt 65% zich (wel eens) eenzaam. (3) Dit is vaker dan ouderen met een Nederlandse herkomst of ouderen waarvan één of beide ouders in het buitenland zijn geboren. Ouderen die zelf in het buitenland zijn geboren, voelen zich ook vaker ernstig eenzaam dan andere Utrechters. Ook zijn zij vaker sociaal en emotioneel eenzaam.
Hoe wordt eenzaamheid gemeten?
Voor het meten van eenzaamheid wordt in de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen gebruik van de schaal van De Jong Gierveld (4). Deze schaal bestaat uit elf items. In de Gezondheidsmonitor Jongvolwassen (5). De verkorte schaal bestaat uit zes items.
Voorbeelden van items uit deze schalen zijn ‘Er zijn voldoende mensen met wie ik mij nauw verbonden voel’ en ‘Ik mis mensen om me heen’. Deze gevalideerde maten worden veel gebruikt in onderzoek naar eenzaamheid, zowel binnen als buiten Nederland. Met behulp van deze schalen is vervolgens onderscheid aangebracht in niet, matig of ernstig eenzaam. Onder jongeren wordt eenzaamheid gemeten door middel van de RULS-8. Deze schaal is gevalideerd onder Nederlandssprekende adolescenten en is daardoor geschikter om te gebruiken bij jongeren. (6)
Meer weten over eenzaamheid in Utrecht?
Bekijk de Volksgezondheidsmonitor Utrecht.
Bronnen
- Gezondheidsmonitor Jeugd (2021). Gemeente Utrecht. Samenvatting gezondheidsmonitor jeugd | (volksgezondheidsmonitor.nl)
- Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (2022). Gemeente Utrecht. Gezondheidsmonitor (volksgezondheidsmonitor.nl)
- Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen (2022). Gemeente Utrecht. Samenvatting gezondheidsmonitor jongvolwassenen | (volksgezondheidsmonitor.nl)
- van Tilburg, T., & de Jong Gierveld, J. (2007). Zicht op eenzaamheid: Achtergronden, oorzaken en aanpak. Zicht op eenzaamheid: achtergronden, oorzaken en aanpak(Boek, 2007) [WorldCat.org]
- de Jong Gierveld, J., & Van Tilburg, T. (2008). De ingekorte schaal voor algemene, emotionele en sociale eenzaamheid. Tijdschrift voor gerontologie en geriatrie, 39(1), 4-15.
- Goossens et al. (2014). Reliability and validity of the Roberts UCLA Loneliness Scale (RULS-8) with Dutch-speaking adolescents in Belgium. Psychologica Belgica, 54(1).
Dit nieuwsbericht is tot stand gekomen in samenwerking met de afdeling Volksgezondheid van de Gemeente Utrecht.