header achtergrond

'Verbinding is de weg naar heling'

Homoseksualiteit is in strenge geloofsgemeenschappen lang niet altijd bespreekbaar. Daardoor kunnen kwetsbare gelovigen zich schuldig en eenzaam voelen. Twee vrouwen uit Utrecht, gelovig én lesbisch, proberen daar wat aan te doen via het organiseren van maaltijden voor niet-heteroseksuelen.

De protestantse kerk in Utrecht-West waar Mariska predikant is kreeg een uitnodiging voor een jeugdtheaterstuk in de Zuilense Opstandingskerk van Rianne. “We gingen praten omdat ik wilden weten of de boodschap van dat stuk wel positief was. Dat bleek zo en sindsdien trekken Rianne en ik samen op voor het organiseren van maaltijden. Gelovigen die tobben over hun geaardheid zijn van harte welkom, óók om te praten over gevoelige onderwerpen en elkaar te steunen en inspireren.”

Sociaal angstig

En dat is hard nodig, zegt Rianne, verpleegkundig specialist in de geestelijke gezondheidszorg. “Verbergen wie je bent kan zoveel gevolgen hebben. Het doet iets met je zelfbeeld als de boodschap is: jij voldoet niet aan de norm. Mensen worden sociaal angstig en kunnen vereenzamen. In de statistieken van mensen met zelfmoordgedachten en psychische problemen zijn lhbti-plussers oververtegenwoordigd.”

De etentjes voor gemiddeld zo’n tien of vijftien deelnemers - met de naam TafelTijd - worden ongeveer eens in de twee maanden georganiseerd. Dat doen Mariska en Rianne onder de paraplu van Stichting Wijdekerk en de Stichting Verscheurd, initiatieven van een groep christenen die zich op uiteenlopende manieren sterk maakt voor de doelgroep. Samen bereiden ze gespreksthema’s voor en nodigen ze iemand uit om zijn of haar persoonlijke verhaal te delen. Mariska: “Deelnemers lopen tegen uiteenlopende problemen aan, het is fijn om die ervaringen te kunnen delen."

Geloof is veel meer dan alleen religie, het is ook een vertrekpunt voor omzien naar elkaar.

Liefde onbereikbaar

Rianne: “Mensen kunnen voortdurend stemmen in hun hoofd horen zeggen dat ze zondig zijn. Dat zorgt ervoor dat ze niet meer bij de liefde voor zichzelf kunnen komen waardoor ze compleet vast komen te zitten. We hopen mensen te ondersteunen om in beweging te komen.” Gedurende de ruim acht jaar dat ze zich inzet voor de Stichting Verscheurd heeft ze veel gelovigen in een isolement ontmoet. “Dat gaat me aan het hart. En geloof is veel meer dan alleen religie, het is ook een vertrekpunt voor omzien naar elkaar.”

In de kerk waar de gemeente van Mariska samenkomt, De Wijkplaats in Lombok, gebeurt dat al volop. “Het gebouw is van de stedelijke Protestantse Gemeente Utrecht waar wij onder vallen. Er zijn veel activiteiten, er worden hier onder meer maaltijden georganiseerd voor daklozen en anderen die veel alleen zijn.”

Rianne & Mariska

Oor en oog

Ze bezoekt veel kerkgangers ook thuis. Lachend: “Ik ben een beetje het oor en oog in onze gemeente. Ik praat met iedereen, dat kunnen eenzame mensen zijn, maar ook mensen die zich in hun rusteloosheid juist omringen met anderen. Het is belangrijk om voor iedereen aandacht te hebben.”

Wat ze hopen te bereiken met de maaltijden voor lhbti-plussers? Daar hoeven ze niet lang over na te denken. Rianne: “Ik hoop dat mensen de liefde voor zichzelf terugvinden en zich minder eenzaam voelen.” Mariska: “Een plek maken waar niemand alleen is. Verbinding is de weg naar heling.”

Foto: Eddy Steenvoorden

Partners Utrecht Omarmt

Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht

Toon alle deelnemers
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy