header achtergrond
Migratieachtergrond

Steviger staan dankzij Gouden Mannen

Ahmed Benlahbib is bijna tachtig jaar, maar dat zie je niet aan hem af. Misschien omdat hij nog graag muziek maakt en zingt. Of omdat hij van dansen houdt. En hij lacht veel. Maar als je goed kijkt, zie je dat achter die lach ook eenzaamheid schuilgaat. Daar weet hij gelukkig aardig mee om te gaan, met dank aan de Gouden Mannen.

De Gouden Mannen is een Amsterdams initiatief waar Utrecht zich bij aansloot, omdat het beproefd en effectief is. Het idee: ondersteun kwetsbare migrantenmannen van 40+ die eenzaam zijn of niet vanzelfsprekend hun plek in de Nederlandse samenleving vinden met een uitgebreid programma. Daarmee krijgen ze meer aansluiting en zelfvertrouwen om gebruik te maken van hun talenten. “Eenzaamheid heeft vele vormen,” zegt Hasan Kaplan. Hij is coördinator Gouden Mannen bij het Utrechtse Steunpunt Zelfregie & Herstel.

Veel migrantenmannen voelen zich oud en nutteloos, hun wereld is klein. Met de juiste begeleiding kunnen ze daar zelf verandering in brengen.

Negatief zelfbeeld

“Veel migrantenmannen hebben een negatief zelfbeeld. Ze voelen zich oud en nutteloos, hun wereld is klein. Met de juiste begeleiding kunnen ze daar zelf verandering in brengen.”
Ahmed Benlahbib is het daar helemaal mee eens. Via een sociaal makelaar van welzijnsorganisatie DOCK maakte hij kennis met Hasan en startte hij met de Gouden-Mannen-training. Die bestaat uit drie perioden van twintig weken waarin deelnemers zichzelf beter leren kennen, contacten leggen in de omgeving en zich verdiepen in hun toekomst. Dat gebeurt via een gevarieerd aanbod aan activiteiten en cursussen met onder meer trainingen in communicatieve en sociale vaardigheden, groepsgesprekken en uitstapjes in Utrecht om de stad beter te leren kennen.

Samen leren

Ahmed: “Ik heb er veel aan gehad. Wat ik vooral fijn vond was het samen leren, op een veilige plek, met mannen in vergelijkbare posities. De behoefte aan het uitwisselen van ervaringen is groot, merkte ik.”

Ahmed, geboren op Bevrijdingsdag 1945, werkte in Marokko als spoorwegmedewerker en verhuisde in 1970 wegens de liefde naar Nederland. Hier is hij altijd actief geweest. Na een paar maanden fabriekswerk ging hij studeren aan de Utrechtse universiteit, als rij-instructeur kon hij zelf het collegegeld betalen. Na meerdere functies bij de universiteit werd hij tolk/vertaler bij onder meer justitie, politie en ziekenhuizen. Ook was hij een van de oprichters van de bekende studentendiscotheek de Woolloomooloo. “Ik heb altijd van muziek en dansen gehouden. Als ik me eenzaam voel, pak ik de darbouka, een soort trommel en begin ik muziek te maken.”

Na zijn pensioen werd het stiller. Zijn vrouw werkt in Marokko en de kinderen zijn uitgevlogen. Het alleen zijn werd nog moeilijker vanwege zijn broze gezondheid vanwege suikerziekte en cholesterolproblemen. Vrijwilligerswerk moest het antwoord worden op de stilte, dus ging Ahmed onder meer Arabische les geven en koken in buurthuizen. “Bij het opstaan heb ik soms geen zin om te ontbijten. Ik eet in buurthuizen en kook om onder de mensen te zijn. Dat doe ik bijvoorbeeld in De Boog, maar dat buurthuis is nu gesloten omdat het vakantie is.”

Hasan Kaplan en Ahmed Benlahbib. Foto: Eddy Steenvoorden

Doorlopend programma

De vakantie is bij uitstek een periode waarin de Gouden Mannen-training nuttig is. Hasan: “Wij gaan verder dan aanbod dat incidenteel is. Gouden Mannen is een intensief programma dat in totaal anderhalf jaar doorloopt, continuïteit is belangrijk.”

We streven naar een mix van nationaliteiten, ook in Nederland geboren mannen zijn welkom

Binnenkort start een nieuw traject waarvoor deelnemers zich nog kunnen aanmelden. “We streven deze keer naar een mix van nationaliteiten, ook in Nederland geboren mannen zijn welkom. Daar hebben we nog geen ervaring mee, dus dat is een uitdaging. ”

Waardevolle aanpak

Hasan is overtuigd van de waarde van de aanpak. “En het zit soms in kleine dingen. We hadden een deelnemer van 74 jaar die geopereerd moest worden, dus stuurden we een kaartje namens alle deelnemers naar het ziekenhuis. Hij belde op en zei huilend dat hij het gevoel had er niet alleen voor te staan. Dat was hem nog nooit overkomen.” Hasan hoopt dan ook op veel nieuwe aanmeldingen.

Ahmed gaat in ieder geval als Gouden Man een rol in het nieuwe traject krijgen. Lachend: “Ik mag als vrijwilliger nieuwe deelnemers gaan begeleiden, dat maakt me op mijn oude dag blij en dankbaar.”

 

Gouden Mannen wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht, het Kansfonds en het Oranje Fonds. De nieuwe reeks begint in september, zie Gouden Mannen in Utrecht.

Partners Utrecht Omarmt

Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht

Toon alle {{totalItems}} deelnemers
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy