header achtergrond Header visual

Op pantoffelafstand in beweging komen

Een patiënt komt bij huisarts Vanda Primec met klachten over hoofdpijn, slaapproblemen en vermoeidheid. Op dat moment rinkelt er bij haar direct een belletje. Welk verhaal zit er precies achter deze klachten? In hoeverre heeft de piekerende geest invloed op het haperende lichaam?

Natuurlijk gaat ze op zoek naar medische oorzaken die de klachten kunnen veroorzaken. Maar in het gesprek zal ze tegelijk peilen of de eigenlijke oorzaak misschien dieper ligt. Is er misschien een link met depressieve gevoelens? Heeft de patiënt last van eenzaamheid en zit hij om die reden niet lekker in zijn vel?

Op dat gebied heb ik op de eerste plaats een signalerende functie. Zodra ik vermoed dat er psychische of sociaalmaatschappelijke problemen spelen, breng ik de patiënt in contact met een professional die meer kan betekenen.

Positieve Gezondheid


Welzijn op recept heet die werkwijze en Utrecht is een van de 90 gemeenten die daar gebruik van maakt, onder meer in Overvecht en Kanaleneiland. Het ‘recept’ is een verwijzing naar bijvoorbeeld een sociaal makelaar of een beweegmakelaar. “Deze aanpak past ook in het concept Positieve Gezondheid, die een bredere kijk op gezondheid is. Het gaat hierin ook om het belang van fitheid, het dagelijks functioneren en het mee kunnen doen aan activiteiten om minder last te hebben van klachten die verband houden met bijvoorbeeld eenzaamheid. We proberen een switch te maken van ziekte naar een gezonde manier van leven.”
Corona schiep letterlijk en figuurlijk meer afstand tussen mensen en dat verergerde het aantal ‘klachten met een verhaal’. “Ik ben ervan geschrokken hoeveel mensen ik de afgelopen twee jaar onderuit zag gaan. Corona maakte niet alleen het voor elkaar zorgen moeilijker, maar ook het herkennen van psychische klachten.”


Praktijkondersteuner GGZ


Kanaleneiland biedt veel mogelijkheden voor bewoners die tobben omdat ze zich eenzaam voelen. Dichtbij ‘huis’, in het gezondheidscentrum Marco Polo, krijgt Vanda assistentie van praktijkondersteuner GGZ Mine Özalp-Durmaz. “Vrouwen met een Turkse achtergrond kan ik naar haar sturen. Ze begeleidt ook groepen en stimuleert patiënten om te praten over hun problemen. Voor Marokkaanse vrouwen biedt Al Amal veel activiteiten die helpen hun isolement te doorbreken.”


Vanda kent alle personen en organisaties die een rol kunnen spelen in het herstel van eenzame patiënten, of het nu gaat om het vinden van een beweegmaatje, een cursus computervaardigheden of een koffieochtend met gezellige activiteiten. “Samenwerking is een voorwaarde voor succes en gelukkig weten we elkaar in Kanaleneiland goed te vinden. De lijnen zijn kort, een appje sturen is vaak al voldoende. ”


Het ideaal? Patiënten zoveel mogelijk op eigen kracht aan hun herstel laten werken via activiteiten die bereikbaar zijn ‘op pantoffelafstand’. “Nabijheid is zo belangrijk. Ik zie eenzame mensen verder in problemen raken, bijvoorbeeld omdat het ze niet lukt een uitkering aan te vragen, maar daarvoor niet naar het stadskantoor durven. Het zou mooi zijn als het wijkbureau daar gelegenheid voor zou hebben.”

 

 

Foto: Eddy Steenvoorden

 

Lees meer ervaringsverhalen:

01 maart 2022
Bewegen als opstap voor contact maken
Bewegen is niet alleen goed voor lijf en geest, maar ook voor sociale contacten. En die contacten zijn lang niet altijd vanzelfsprekend voor ouderen met een migratieachtergrond. NOOM, Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten, geeft ze een steuntje in de rug.
Lees verder
13 maart 2022
Onder de mensen komen dankzij ouderengroep
Praten over eenzaamheid gebeurt niet snel, ook niet in de Marokkaanse cultuur. Schaamte leidt vaak tot zwijgen. Naima en Fatima zijn twee uitzonderingen.
Lees verder
02 maart 2022
Onderzoeksbureau Meetellen helpt met meetellen
Erik Nagtegaal kreeg in september vorig jaar de diagnose autisme. Dat vond hij lastig te aanvaarden. Maar aan de andere kant gaf die diagnose ook helderheid. Waarom hij moeilijk contact maakt, bijvoorbeeld.
Lees verder

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | privacy