header achtergrond Header visual

Niet oplossen, maar luisteren zonder oordeel

Iedereen heeft, soms of vaker, levensvragen. Maar niet iedereen heeft iemand om daar een openhartig gesprek over te voeren. En niet iedereen weet dat Utrecht een Centrum voor Levensvragen heeft, Zin in Utrecht, waar dat wél kan.

“Eenzaamheid is een thema dat vaak terugkomt in de gesprekken die wij hebben met mensen,” zegt Godelieve van Liebergen, een van de initiatiefnemers van Zin in Utrecht. En je ziet de laatste jaren gelukkig dat de krachten steeds vaker worden gebundeld om daar iets aan te doen, kijk maar naar Utrecht Omarmt. Het zijn geen losse initiatieven meer, samenwerking wordt steeds belangrijker.” 

Je ziet de laatste jaren gelukkig dat de krachten steeds vaker worden gebundeld om daar iets aan te doen, kijk maar naar Utrecht Omarmt. Het zijn geen losse initiatieven meer, samenwerking wordt steeds belangrijker.


Inspiratiebron

De geestelijk verzorgers en vrijwilligers van Zin in Utrecht geven algemene geestelijke verzorging. Wel hebben Godelieve en haar collega’s verschillende levensbeschouwelijke achtergronden en daardoor kennis in huis over islam, boeddhisme, christendom (katholiek en protestant) en humanisme. “We werken onafhankelijk van een levensbeschouwelijk instituut. Dit is een bewuste keuze omdat mensen zich niet altijd meer thuis voelen bij de traditionele levensbeschouwelijke instituten en we wel iets voor deze groep willen betekenen.

Cliënten komen bij Zin in Utrecht via het buurtteam, de praktijkondersteuner ggz van een huisarts of een sociaal makelaar. Ook nemen zij uit zichzelf contact op. Ze worstelen vooral met zingevingsvragen door een verlies en de eenzaamheid die zij daarbij ervaren. “Het gaat bij onze begeleiding niet zozeer om het aandragen van oplossingen, eerder om het bieden van een luisterend oor met oprechte aandacht en zonder oordeel. Dit kan opluchting geven en een nieuw perspectief.

 

Breed aanbod

Zin in Utrecht biedt individuele begeleiding, maar ook groepsbijeenkomsten voor onder meer ouderen, hoogsensitieve personen en jongeren. Daarnaast is er ook scholing voor professionals in zorg en welzijn, vrijwilligers en mantelzorgers. Via het maatjesproject Zin op Maat geeft Zin in Utrecht langduriger ondersteuning. “Het gaat om mensen die niet zozeer behoefte hebben aan professionele begeleiding, maar wel een luisterend oor zoeken of behoefte hebben aan een goed en diepgaand gesprek. Het gaat om een langdurige verbinding, minstens een jaar, dus we steken veel tijd in het zorgvuldig koppelen.”


Training Levenskunst

Dankzij coronasubsidie van de gemeente kunnen jongeren de training Levenskunst volgen. Het is een Utrechtse proef, bedoeld voor Utrechtse jongeren. “Tijdens corona kwamen er steeds meer alarmerende berichten naar buiten over de mentale gezondheid van jongeren. Het gaat om het delen van verhalen en het aanbieden van handvatten om het leven beter aan te kunnen. Elke wijk van Utrecht heeft 1 of 2 geestelijk verzorgers die aanspreekpunt zijn voor bewoners en zorgprofessionals.

Zin in Utrecht voldoet volgens Godelieve aan een behoefte. “Mensen vertellen ons dingen die ze vaak met niemand anders durven delen. Dit kan verstikkend zijn en leiden tot gevoelens van diepe eenzaamheid. Door hun verdriet of wanhoop toe te vertrouwen aan iemand die daar behoedzaam mee omgaat, kan er weer een opening komen en kunnen zij weer verder, dat vind ik het bijzondere van ons vak. Een goed gesprek vanuit oprechte betrokkenheid kan helend zijn. Het vervult mij met dankbaarheid daar iets in te mogen betekenen”.


Meer lezen? Kijk dan op de website van Zin in Utrecht.
Foto: Eddy van Steenvoorden. 

 

Lees meer ervaringsverhalen:

02 maart 2022
Onderzoeksbureau Meetellen helpt met meetellen
Erik Nagtegaal kreeg in september vorig jaar de diagnose autisme. Dat vond hij lastig te aanvaarden. Maar aan de andere kant gaf die diagnose ook helderheid. Waarom hij moeilijk contact maakt, bijvoorbeeld.
Lees verder
28 maart 2022
Op pantoffelafstand in beweging komen
Een patiënt komt bij huisarts Vanda Primec met klachten over hoofdpijn, slaapproblemen en vermoeidheid. Op dat moment rinkelt er bij haar direct een belletje. Welk verhaal zit er precies achter deze klachten? In hoeverre heeft de piekerende geest invloed op het haperende lichaam?
Lees verder
28 februari 2022
Aanspraak zoeken tegen eenzaamheid
Voel je je eenzaam of somber? Ga niet in een hoekje zielenpieten, maar zoek aanspraak! Op die manier probeert de alleenstaande Renate (85) haar dagen zo aangenaam mogelijk door te brengen.
Lees verder

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners