header achtergrond
Jongeren

Met weinig moeite het verschil maken

Lijkt het je tof om je in te zetten voor een Utrechter die hulp nodig heeft? Op zoek naar vrijwilligerswerk las Marijn Rieter deze vraag op de website van Serve The City Utrecht. Hij wist gelijk het antwoord: ja!

Utrecht zuchtte onder corona, Marijn was vorig jaar zomer bijna klaar met zijn studie en hij had best wat tijd over. Hij liep al langer rond met het idee vrijwilligerswerk te doen om uiting te geven aan zijn maatschappelijke betrokkenheid. Een eenzame dame op leeftijd helpen was niet zijn eerste gedachte, maar de digitale ontmoeting met Serve The City leidde daar wel toe. “De site sprak me aan omdat er een beroep wordt gedaan op jongeren. Tijdens de online kennismaking bleek dat ze voor een oudere bewoonster van Kanaleneiland die zich eenzaam voelde iemand konden gebruiken als maatje én als praktische hulp bij onder meer beeldbellen. Dat vond ik interessant.”

 

Hulp en aandacht

Serve the City is een vrijwilligersorganisatie van en voor jongeren tot 30 jaar. Ze bieden hulp en aandacht aan Utrechters met weinig contacten. “Na een kennismaking om te zien of er een klik was, ging ik vanaf vorige zomer iedere week ongeveer drie uur lang bij mevrouw op bezoek. Haar contacten liepen vooral via haar man, maar die overleed vier jaar terug. Sindsdien sprak ze eigenlijk alleen nog met haar zoon.”


Door corona werd makkelijk contact maken met anderen onmogelijk en ook haar zoon zag ze minder vaak. Beeldbellen of appen lukte haar niet, maar Marijn hielp haar de benodigde vaardigheden onder de knie te krijgen en bood intussen een luisterend oor. Twee vliegen in één klap, eigenlijk.

Foto: Eddy Steenvoorden.

Betrokken blijven

Marijn zelf moest zijn kijk op eenzaamheid bijstellen, hij besefte wat de invloed is van digitale communicatie. “Mevrouw heeft ook geen e-mail, geen DigiD, dat is allemaal te ingewikkeld voor haar. Als je niemand hebt die je met zulke praktische zaken helpt, loop je steeds meer achter en wordt het heel lastig betrokken te blijven bij wat er allemaal in de wereld gebeurt. Als mijn televisie kapot is, regel ik binnen een dag een nieuwe, voor haar is dat een heel ander verhaal.”


Mevrouw was ook in beeld bij het buurtteam, dat haar op de mogelijkheden wees om bij een koortje te gaan en naar ouderengym. “Dat vond ze best eng, dus ik praatte op haar in, hopend dat ze haar angst zou overwinnen. En dat lukte haar, misschien ook een beetje dankzij mijn input.”

Het is fijn om iets te kunnen doen waar mensen wat aan hebben. Zoveel moeite kost het niet, maar voor iemand die last heeft van eenzaamheid, is het een wereld van verschil.

Naar buurtrestaurant

Het lukte haar zo goed, dat Marijn na een klein half jaar met een gerust hart kon terugschakelen naar beschikbaar zijn als dat nodig was. “Ze had eerst alleen de schoonmaakster op woensdag en mij op donderdag. Maar daar kwam op maandag het koortje bij en dinsdag ouderengym. Mevrouw leerde wat mensen kennen en werd zelfs uitgenodigd om in een buurtrestaurant een hapje mee te eten.”


En Marijn was een goede leraar: Ze hebben nog steeds contact en als hij een appje stuurt met de vraag hoe het gaat, krijgt hij steevast antwoord. Met een lach: “Ik heb ook twee oma’s, je moet de dingen vooral vaak herhalen.” Serieus: "Het is fijn om iets te kunnen doen waar mensen wat aan hebben. Zoveel moeite kost het niet, maar voor iemand die last heeft van eenzaamheid, is het een wereld van verschil."

Partners Utrecht Omarmt

Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht

Toon alle {{totalItems}} deelnemers
www.utrechtomarmt.nl | LinkedIn Utrecht Omarmt | Privacy