header achtergrond Header visual
Training

Training Verbinden met eenzaamheid

Nadja van Kessel (Sociaal makelaar bij DOCK) biedt in het voorjaar de training 'Verbinden met eenzaamheid' aan voor Utrechtse professionals.

Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken. Voor sociale professionals ligt hier een mooie uitdaging.

Om te beginnen gaan we kijken naar de situaties waarin risico’s op eenzaamheid ontstaan. We kijken naar het mechanisme van eenzaamheid, wat versterkt het en met welke (kleine) stappen wordt het weer minder?

Uit onderzoek blijkt echter dat sociale professionals zelf ook schroom en/of weerstand ervaren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ze zijn bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen.

In deze training, als onderdeel van een lerende aanpak van Movisie, besteden we daarom ook aandacht aan de verbinding met de eigen schroom en weerstand. Dit doen we door zicht te krijgen op eigen belemmerende gedachten en deze om te zetten naar helpende gedachten. Daarnaast doen we het door het eigen gevoel van schroom en/of weerstand te erkennen. Als dat gevoel er mag zijn, ontstaat ook een opening om de verbinding met gevoelens van eenzaamheid van de ander te maken en de ander in dat gevoel te erkennen.

Trainer: Nadja van Kessel (Sociaal makelaar bij DOCK)

Doelgroep

Professionals in het sociaal domein die werkzaam zijn in de gemeente Utrecht. 

 

Na deze training:

  • kennen de deelnemers verschillende vormen van eenzaamheid en het proces van vereenzamen;
  • hebben de deelnemers gereflecteerd op hun eigen referentiekader en eigen houding ten opzichte van eenzaamheid;
  • hebben de deelnemers (meer) inzicht gekregen in hun eigen schroom en/of weerstand om eenzaamheid te bespreken;
  • hebben de deelnemers geoefend met het verbinden en erkennen van de eenzaamheid van de ander, wat de eerste stap is richting het geven van zelfregie uit de eenzaamheid.

Deze training is onderdeel van een lerende aanpak vanuit Movisie, waarin beleid, praktijk en wetenschap als netwerk samenwerken. Een training alleen is niet voldoende om eenzaamheid te verminderen. Wel is het een belangrijk onderdeel van het versterken van het (professioneel) handelen. Eenzaamheid voorkomen en aanpakken kent geen quick fix en vraagt erom om samen lerend het handelingsperspectief van praktijk en beleid te verbeteren. Verschillende tools zijn er al, die zullen we ook meegeven tijdens de training.

 

Data, tijd & locatie

  • Dinsdag 28 maart, 11 april en 9 mei van 13.30 – 16.30u. De training bestaat dus uit 3 dagdelen van 3 uur.
  • Locatie: Buurtcentrum Oase, Cartesiusweg 11 te Utrecht.
  • Er zijn geen kosten verbonden aan de training.


Aanmelden

De training is vol!  

Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst via het onderstaande formulier, dan krijg je bericht als iemand zich heeft afgemeld: 

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners