Training Verbinden met eenzaamheid
18 november 2024 van 13:30 tot 16:30Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken. Voor sociale professionals ligt hier een mooie uitdaging.
Om te beginnen gaan we kijken naar de situaties waarin risico’s op eenzaamheid ontstaan. We kijken naar het mechanisme van eenzaamheid, wat versterkt het en met welke (kleine) stappen wordt het weer minder?
Uit onderzoek blijkt echter dat sociale professionals zelf ook schroom en/of weerstand ervaren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Ze zijn bang om te stigmatiseren, hebben het gevoel verantwoordelijk te worden voor de oplossing en/of voelen persoonlijke weerstand tegen mensen die klagen of klampen.
In deze training, als onderdeel van een lerende aanpak van Movisie, besteden we daarom ook aandacht aan de verbinding met de eigen schroom en weerstand. Dit doen we door zicht te krijgen op eigen belemmerende gedachten en deze om te zetten naar helpende gedachten. De training neemt de eerste stappen van de routekaart ‘In gesprek over eenzaamheid’ door en helpt vooral doordat het hulpverleners vertraagt, wat een belangrijke stap is om iemand met (sterke) gevoelens van eenzaamheid te helpen.
Trainer
Nadja van Kessel werkte van 2020 tot 2024 als sociaal makelaar bij DOCK en kent het Utrechtse sociale domein goed. In haar tijd bij DOCK was eenzaamheid, door de coronaperiode, een groot thema. Ze volgde een train-de-trainer bij Movisie om het beter te begrijpen. Sinds begin 2024 is ze voor zichzelf begonnen, onder andere dus als trainer Eenzaamheid. Recent schreef Zorg+Welzijn een artikel over de training van Movisie met input van Nadja.
Doelgroep
Professionals die werkzaam zijn in de gemeente Utrecht.
Na deze training:
- kennen de deelnemers verschillende vormen van eenzaamheid en het proces van vereenzamen;
- hebben de deelnemers gereflecteerd op hun eigen referentiekader en eigen houding ten opzichte van eenzaamheid;
- hebben de deelnemers (meer) inzicht gekregen in hun eigen schroom en/of weerstand om eenzaamheid te bespreken;
- hebben de deelnemers geoefend met het verbinden en erkennen van de eenzaamheid van de ander, wat de eerste stap is richting het geven van zelfregie uit de eenzaamheid.
Deze training is onderdeel van een lerende aanpak vanuit Movisie, waarin beleid, praktijk en wetenschap als netwerk samenwerken. Een training alleen is niet voldoende om eenzaamheid te verminderen. Wel is het een belangrijk onderdeel van het versterken van het (professioneel) handelen. Eenzaamheid voorkomen en aanpakken kent geen quick fix en vraagt erom om samen lerend het handelingsperspectief van praktijk en beleid te verbeteren. Verschillende tools zijn er al, die zullen we ook meegeven tijdens de training.
Data, tijd & locatie
-
Maandag 18 november en maandag 2 december van 13.30 – 16.30u. De training bestaat dus uit 2 dagdelen van 3 uur.
-
Locatie: Buurtcentrum de Speler, Thorbeckelaan 18, Utrecht.
- Er zijn geen kosten verbonden aan de training.
Deze training wordt georganiseerd vanuit Utrecht Omarmt en mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit de Gemeente Utrecht. De training wordt kosteloos aangeboden, maar is niet vrijblijvend. Kan je toch de training niet volgen, ondanks je inschrijving? Dan graag afmelden bij ester.vlaming@nizu.nl
Aanmelden
Je kunt aanmelden via dit formulier. Graag alleen als je op beide data kunt.
Reacties van deelnemers
In het voorjaar van 2023 is deze training voor het eerst aangeboden. Hieronder lees je een aantal reacties van deelnemers:
-
Wietze Donckers van het buurtteam:
"Wat mij bij is blijven hangen, is dat ‘luisteren’ naar de ander al voldoende kan zijn, soms kan je als hulpverlener nogal in de oplossende sfeer zitten maar dat hoeft niet altijd, je mag soms ook gewoon “lekker op je handen zitten” bij de klant, dat is dan al meer dan voldoende. Het “er zijn” is soms al genoeg om de ander verder te helpen. Dit heeft mij echt geholpen in het contact met sommige bewoners!" - Anna Udo van U Centraal:
"Ik vond het super leuk en waardevol! Ik denk vooral de diepgang en het er bij stil staan wat er allemaal ten grondslag kan liggen aan eenzaamheid (dat wist ik natuurlijk wel), hoe hardnekkig het kan zijn en dat het echt fysiek ook iets met je doet. Gecombineerd met het mentale en praktische aspect is het soms heel moeilijk om de cirkel te doorbreken. En vooral daar hebben we bij stil gestaan: wat helpt er? Mooie gesprekken onderling met de ervaringen van anderen vond ik het meest waardevol: wat kom je allemaal tegen in je werk met mensen en hoe kan je hen zo goed mogelijk bijstaan en wie weet zelfs een stapje vooruit helpen? Het liefst natuurlijk door aan te sluiten bij iets wat mensen zelf leuk vinden."