header achtergrond Header visual
Training Kennis

Trainingen over eenzaamheid in 2023

De komende tijd worden er vanuit Utrecht Omarmt en de Vrijwilligersacademie verschillende trainingen aangeboden.

In Utrecht zijn de afgelopen jaren al een aantal trainingen over eenzaamheid aangeboden, met als doel om de kennis over eenzaamheid te vergroten. Hierdoor zijn we beter in staat om eenzaamheid onder Utrechters te signaleren, bespreekbaar te maken en te verminderen. 

Eind 2022 konden Utrechtse professionals en vrijwilligers een behoeftepeiling invullen en doorgeven over welke doelgroepen en thema's rondom eenzaamheid ze graag een training wilden volgen. Op basis van deze input is dit trainingsaanbod tot stand gekomen en later in 2023 zullen er meer trainingen bijkomen. 


Trainingen voor professionals

Vanuit het netwerk Utrecht Omarmt worden twee trainingen aangeboden: 

 • Training verbinden met eenzaamheid op 14 maart, 28 maart en 11 april van 13.30 – 16.30 uur
  Nadja van Kessel (sociaal makelaar bij DOCK) geeft deze training. Inhoud: in welke situaties ontstaat risico op eenzaamheid, het mechanisme van eenzaamheid en met welke stappen wordt het weer minder? Er wordt ook aandacht besteed aan de verbinding met je eigen schroom en weerstand t.o.v. eenzaamheid, zodat je eenzaamheid beter bespreekbaar kunt maken. Meer informatie & aanmelden
 • Basistraining eenzaamheid bij jongeren op 20 maart van 13.30 – 16.30 uur
  Hoe signaleer je als professional eenzaamheid bij jongeren tussen de 12-30 jaar? En wat is vervolgens de beste manier om het onderwerp bespreekbaar te maken? Wil je weten hoe het zit en leren eenzaamheid aan te pakken? Meld je dan aan voor deze training die gegeven wordt door stichting Join Us: meer informatie & aanmelden.

 

Vrijwilligersacademie 

De Vrijwilligersacademie biedt verschillende workshops aan voor vrijwilligers. Bij de workshop eenzaamheid signaleren en bespreekbaar is een brede doelgroep welkom, zoals bewoners, vrijwilligerscoördinatoren en ondernemers.

Het hele workshopoverzicht vind je hier: Vrijwilligersacademie Utrecht | VC Utrecht

 • Begeleiden van mensen met een migratieachtergrond op 24 januari
  Het werken met mensen uit verschillende culturen vraagt soms om wat extra inzicht in hoe te communiceren met elkaar. In de interactieve workshop kunnen eigen casussen (bijvoorbeeld over eenzaamheid) worden ingebracht en praktische handvaten worden meegeven. Ism Zin in Utrecht. 
 • Veerkracht en omgaan met Verlies op 26 januari
  Deze training is voor vrijwilligers die meer willen weten over het thema verlies bij de mensen die je begeleidt.
 • Zingeving in de ouderdom op 1 februari
  Voor vrijwilligers die veel bij ouderen komen en zich afvragen waarom de oudere zich soms “klagend” opstelt en hoe ze daarop kunnen reageren. Ouder worden gaat doorgaans gepaard met afscheid zoals verlies van gezondheid of een kleiner wordend sociaal netwerk en dit kan leiden tot diepe gevoelens van eenzaamheid en zelfs tot levensmoeheid. Ism Zin in Utrecht.
 • Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken op 8 februari
  Hoe herken je eenzaamheid en wat kan je eraan doen? Deze workshop kan ook gevolgd worden door bewoners, (sociale) ondernemers en vrijwilligerscoördinatoren. 

 • Training Mental Health First Aid, 4 dagdelen vanaf 9 maart
  Deze training geeft je handvatten om als vrijwilliger in je werk, of in je eigen omgeving, (nog) beter om te gaan met kwetsbare mensen. Eenzaamheid wordt besproken als effect van een psychisch aandoening, omdat mensen zich kunnen terugtrekken uit de samenleving en hun sociale netwerk. 

 

Meer trainingen en bijeenkomsten over eenzaamheid

Later in 2023 zullen er nog meer bijeenkomsten en trainingen over eenzaamheid worden aangeboden. Als je je inschrijft op de maandelijkse nieuwsbrief van Utrecht Omarmt dan blijf je op de hoogte. 

 

Lezingen over eenzaamheid

Je kunt ook lezingen van Anja Machielse, Eric Schoenmakers, Gerine Lodder, Hanan Nhass en Rick Kwekkeboom terugkijken. Over o.a. omgaan met eenzaamheid, eenzaamheid onder jongeren / ouderen met een migratieachtergrond en wat we als samenleving kunnen doen:

27 maart 2022
Terugkijken: alle Utrechtse lezingen over eenzaamheid op een rij
Vanuit de Utrechtse aanpak eenzaamheid zijn er verschillende lezingen georganiseerd in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Utrecht en het NIZU. Met sprekers als Anja Machielse, Eric Schoenmakers, Gerine Lodder, Hanan Nhass en Rick Kwekkeboom. Stadslab Raum ging in het kader Living Apart Together in gesprek met Dirk de Wachter. Ook Studium Generale verzorgde in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht een lezing over het thema eenzaamheid met Anja Machielse en Gerine Lodder. De lezingen die opgenomen zijn, kun je terugkijken.
Lees verder

 

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners