header achtergrond Header visual
Bijeenkomst

Netwerkbijeenkomst Utrecht Omarmt & Voorstelling ‘Nacht in Utrecht’

Het Zuidelijk Toneel speelt de voorstelling ‘Nacht in Utrecht’ op 7, 8 en 9 juli 2022 in de Stadsschouwburg. Op 7 juli is de voorstelling exclusief te zien voor het netwerk Utrecht Omarmt tijdens de netwerkbijeenkomst van Utrecht Omarmt. Voorafgaand aan de voorstelling is er ruimte om elkaar te ontmoeten.

Nacht in Utrecht
Ode aan de ontmoeting

Graag nodigen we je uit voor de netwerkbijeenkomst van Utrecht Omarmt op donderdagavond 7 juli in de Stadsschouwburg. Op deze avond staat de ode aan de ontmoeting centraal. De netwerkbijeenkomst start met een programma om elkaar te ontmoeten en Utrechtse organisaties en bewonersinitiatieven die zich inzetten om eenzaamheid te verminderen beter te leren kennen.

Vervolgens gaan we gezamenlijk kijken naar de theatervoorstelling 'Nacht in Utrecht' van het Zuidelijk Toneel. De inhoud en vorm van deze speelse voorstelling over eenzaamheid en ontmoeting worden mede bepaald door gesprekken met inwoners van Utrecht. Met dank aan een bijdrage van de Gemeente Utrecht is de voorstelling van 7 juli gratis toegankelijk voor het netwerk Utrecht Omarmt. 

Programma Netwerkbijeenkomst Utrecht Omarmt

19:15 uur tot 19:45 uur: Inloop - Hekmanfoyer
19:45 uur: Opening, start programma netwerkbijeenkomst Utrecht Omarmt om elkaar te ontmoeten - Hekmanfoyer
20:30 uur: Start voorstelling en na afloop een nagesprek om dieper op het thema in te gaan - Blauwe Zaal

Adres: Stadsschouwburg Utrecht, Lucasbolwerk 24, 3512 EJ Utrecht
Stadsschouwburg Utrecht - bereikbaarheid


Aanmelden

Je bestelt je gratis ticket voor de theatervoorstelling via deze link. Klik dan op het blauwe regeltje ‘gebruik actiecode’ en vul de code in: nachtomarmtVervolgens kun je het aantal kaarten kiezen en een plaats in de zaal. Je krijgt daarna een mail met bestelbevestiging en het e-ticket. De e-tickets worden gescand bij de inloop op 7 juli. 

Voor het voorprogramma dat om 19:45 uur start hoef je je niet aan te melden.

Kun je geen tickets meer bestellen? Dan zijn er op dit moment geen plaatsen beschikbaar. Er is kans dat er nog een paar plekken vrijgekomen als mensen zich hebben afgemeld, dus je kunt het even in de gaten houden.

Afmelden

Ben je verhinderd? Heel fijn als je je kunt afmelden bij de Stadsschouwburg, zodat zij je kaartje kunnen vrijgeven en de plek weer beschikbaar is voor iemand anders. Dit doe je door de bevestigingsmail met het e-ticket van de Stadsschouwburg te beantwoorden. Het onderwerp van de bevestigingsmail heet "Je bestelling - Je tickets" en is afkomstig van kassa@ssbu.nl. Heeft iemand anders een ticket voor je besteld? Vraag dan even of diegene jou wil afmelden, want de kassamedewerker heeft het e-mailadres nodig waarop de tickets zijn besteld. 

Je hoeft je niet af te melden bij Utrecht Omarmt. 

Voorstelling in het thema Eenzaamheid  

Speciaal voor deze voorstelling selecteerde het Zuidelijk Toneel drie spelers uit Utrecht. Samen met professionele acteurs spelen ze deze ontroerende en grappige voorstelling. In de schemering, op een schijnbaar toevallig moment, komen vijf onbekenden elkaar tegen op een vervallen stadsplein. Terwijl de muziek van de maan aanzwelt, proberen ze te ontdekken hoe ze hier terecht zijn gekomen. Ze tasten elkaar af, krijgen de slappe lach, en raken verstrikt in het bizarre idee om met elkaar iets groots en onvoorstelbaars teweeg te brengen. 

Geïnspireerd door het voor haar terugkerende motief ‘eenzaamheid’ vertrekt gelauwerd regisseur Liliane Brakema dit keer niet vanuit bestaand repertoire, maar vanuit het thema ‘ontmoeten’. Om niet alleen een voorstelling over ontmoeten te maken, maar zichzelf ook bloot te stellen aan ontmoetingen gaat ze de wijken van de verschillende speelsteden in om met bewoners van de stad te praten over de grote thema's van het leven: verlangen, eenzaamheid, liefde, twijfel, geluk en de dood. Deze gesprekken bepalen mede de inhoud en vorm van de voorstelling. En om zichzelf en haar performers bloot te blijven stellen aan nieuwe ontmoetingen, doen per speelstad drie van jouw eigen stadsgenoten mee. 

Het resultaat is de speelse, aangrijpende en intieme voorstelling Nacht in Utrecht. Hierin prikkelen muziek, absurdistisch getinte teksten en de speels-dansante lichaamstaal van de performers in hun aangrijpende taferelen de magie en humor van de toeschouwer. Soms valt de verrassing en theater magie even weg, en durft Liliane samen met haar performers ruimte te scheppen voor het toeval: de ware ontmoeting tussen performers en speelstad. En, de ontwapening van een onverwacht moment. Om vervolgens weer in de magie te mogen verdwijnen waarin alles mogelijk is. 

Piet Menu: Liliane Brakema laat in deze voorstelling het mooie in de mens zien. Ook al zijn we soms eenzaam, de hunkering naar elkaar overwint.


Samenwerking met Coalitie tegen Eenzaamheid

Voor deze voorstelling werkt het Zuidelijk Toneel samen met de landelijke coalitie Een tegen eenzaamheid waar het Zuidelijk Toneel lid van is en met lokale Coalities tegen Eenzaamheid zoals Utrecht Omarmt. Samen met hen wordt ingezet op nieuw en ander publiek. Met het project Nacht in… hoopt het gezelschap de ontmoeting te bevorderen en het taboe op eenzaamheid te doorbreken en ontmoeting te stimuleren. 

 

Het Zuidelijk Toneel over het thema eenzaamheid:

"Eenzaamheid wordt volgens The Economist ‘het lepra van de 21e eeuw genoemd’. Een stille sluipmoordenaar, dubbel zo dodelijk als alcohol en net zo schadelijk als 15 sigaretten per dag, aldus de Duitse psychiater Manfred Spitzer. En dat was nog voor corona. Een derde van de Nederlanders heeft er last van en om de eenzaamheid te sussen organiseren we activiteit na activiteit. Ook Het Zuidelijk Toneel is lid van de Landelijke Coalitie tegen Eenzaamheid. Uiteraard willen we helpen. Maar er klinkt vaak maar één boodschap over eenzaamheid, dat het een probleem is dat bestreden moet worden. Alsof het er niet mag zijn, terwijl het misschien ook een wezenlijk onderdeel is van ons aards bestaan. Het hoeft misschien niet bestreden te worden maar net aanvaard."


Credits
 

Regie: Liliane Brakema
Spel: Marie Groothof, Toon Kuijpers, Reinier Schimmel, + 2 lokale spelers per voorstelling
Lokale spelers: Abdulaal, Dennis, Marcel, Nayla & Terese
Tekst: Gebaseerd op 42 ontmoetingen   
Dramaturgie: Cecile Brommer
Artistiek advies: Piet Menu
Muziekcompositie: Thijs van Vuure
Decorontwerp: Sanne Danz
Lichtontwerp: Vinny Jones 

 

Over Liliane Brakema 

Regisseur Liliane Brakema (1987) zet in haar werk een sterke beeld- of bewegingstaal tegenover een (bestaande) tekst. Als vaste gastregisseur is zij jaarlijks te zien bij het Noord Nederlands Toneel/Club Guy&Roni (NITE). Naast haar jaarlijkse werkzaamheden bij het Noord Nederlands Toneel heeft ze haar eigen gezelschapje Firma Ducks waarmee ze in 2017 haar eerste tourende productie Face to Face maakte. Ondertussen regisseerde ze bij de grotere huizen bijvoorbeeld August Strindberg’s Dodendans bij Theater Freiburg (2017), Menuet bij NTGent (2018), Leonce en Lena van Georg Buchner bij Schauspielhaus Bochum (2019), Agatha van Marguerite Duras bij Matzer (2020) en volgend seizoen Nacht In.. voor Het Zuidelijk Toneel (2021). 

Voordat Liliane Brakema (1987) aan theater begon, behaalde ze haar (cum laude) bachelor ‘Economie en Bedrijfskunde’ aan de Universiteit van Amsterdam waar ze afstudeerde met het boek ‘Microfinance: for profit or poverty reduction’. In 2015 studeerde ze af aan de Regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam met de voorstellingen ‘Gif’ en ‘De Wilde Eend’. Deze laatste voorstelling werd door de jury van het Nederlands Theater Festival (TF) geselecteerd als een van de tien beste voorstellingen van dat seizoen. 

Liliane haalt haar inspiratie uit de wereld om haar heen. Zij reisde veel over de wereld om haar blik te verbreden en de visie op haar eigen maatschappij aan te scherpen en te bevragen. Voor deze voorstelling reist ze door heel Nederland op zoek naar verhalen over eenzaamheid.  


Over Het Zuidelijk Toneel
 

Bij het Zuidelijk Toneel leer je jezelf kennen. In voorstellingen en projecten ontmoet je de wereld, ontdek je nieuwe inzichten en word je verrast. Het Zuidelijk Toneel zet theatrale ontmoetingen op die het publiek prikkelen anders naar de wereld te kijken. www.hzt.nl

 

Ben je verhinderd op 7 juli?

De voorstelling is ook te zien op 8 en 9 juli in de Stadsschouwburg. Je kunt een ticket kopen via: Nacht in Utrecht | Het Zuidelijk Toneel | Liliane Brakema (stadsschouwburg-utrecht.nl).

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners