header achtergrond Header visual
Training Jongeren

Basistraining eenzaamheid bij jongeren

Hoe signaleer je eenzaamheid bij jongeren? En wat is vervolgens de beste manier om het onderwerp bespreekbaar te maken? Hoe zorg je ervoor dat jongeren openstaan voor het aanpakken van hun eenzaamheid? Wil je weten hoe het zit en leren eenzaamheid aan te pakken? Meld je dan aan voor de training:


Basistraining eenzaamheid bij jongeren

Datum: maandag 20 maart van 13:30 uur tot 16:30 uur
Locatie: Buurthuis De Nieuwe Jutter, Amerhof 66, 3522 TR Utrecht
Kosten: geen
Doelgroep: beroepskrachten die met jongeren tussen de 12-30 jaar werken in de gemeente Utrecht
Aanmelden: de training zit vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst via dit formulier
SKJ punten: deze training is geaccrediteerd met 3 SKJ-punten (voor HBO)


Inhoud

Je raakt bekend met de oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. Aan de hand van theorie, casuïstiek en werkvormen oefen je hoe jij binnen je werkveld eenzaamheid kan aankaarten en aanpakken. Na de training weet je wat werkt en kan je aan de slag binnen je werkveld. We vertellen je ook hoe wij dit bij Join Us doen.  


Trainer

De training wordt gegeven door Julian van de Mooswijk, kwaliteitscoach bij Stichting Join Us. Dit is een gerenommeerde stichting die eenzaamheid onder jongeren van 12 tot 30 jaar actief aanpakt en aankaart op landelijke niveau.  


Voor wie:

Deze basistraining is bedoeld voor alle professionals uit de gemeente Utrecht die werken met jongeren tussen de 12 en 30 jaar. Zoals Buurtteam medewerkers, jongerenwerkers, sociaal makelaars, GGD-verpleegkundigen, vrijwilligerscoördinatoren, gezinscoaches, medewerkers van Centrum Jeugd en Gezin, pedagogisch medewerkers, praktijkondersteuners GGZ, studentenpsychologen en onderwijzend personeel.

 

Eenzaamheid onder jongeren

Mede door de coronapandemie is eenzaamheid bij jongeren een groeiend probleem; ook in Utrecht. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben. Toch is er een grote groep jongeren in Nederland die zichzelf alleen voelt. Eenzaamheid is een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan bepaalde sociale relaties.

Uit de Volksgezondheidsmonitor van mei 2021 kwam naar voren dat zeven op de tien Utrechtse jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar zich eenzaam voelt. In het najaar van 2021 voelde 19% van de jongeren uit klas twee en vier van het voortgezet onderwijs in Utrecht zich eenzaam, waarvan 11% ernstig eenzaam.

Naarmate de eenzaamheid langer duurt, laten jeugdigen meer en meer het hoofd hangen. De kans op deelname aan het sociale verkeer wordt steeds kleiner. In deze Basistraining leer je om eenzaamheid te signaleren en aan te pakken. 

 

Over Utrecht Omarmt

Deze Basistraining wordt georganiseerd vanuit het netwerk Utrecht Omarmt. Hier lees je meer over Utrecht Omarmt


Aanmelden

De training zit vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst via dit formulier.

 

Partners Utrecht Omarmt

Toon alle {{totalItems}} partners